szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor álláspontja szerint a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásával kapcsolatos rendelkezések - az egyházak állami támogatásáról - a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között létrejött nemzetközi szerződés részét képezik, megváltoztatásuk csak mindkét fél egyetértésével történhet. A kormány nem tekinti hivatalos módosításnak a dokumentumot.

Orbán Viktor szerint a polgári kormány 1998-ban vegyes bizottságot hozott létre az előző kormány és az Apostoli Szentszék között létrejött megállapodásból következő törvénymódosítások előkészítésére. Tájékoztatása szerint ennek a munkának része volt a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásával kapcsolatos rendelkezések módosítása, amelyet a kormány felhatalmazásából Semjén Zsolt helyettes államtitkár egyeztetett az egyházi féllel. A megbeszélésről készült jegyzőkönyv megállapításait a kormány a parlament elé terjesztette, amely azt 2001-ben jóváhagyta - tartalmazza a volt kormányfő közleménye.
Robák Ferenc, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerint a tárca diplomáciai megkeresés hiányában  egyelőre jegyzőkönyvnek, emlékeztetőnek tekinti, azaz nem tartja hivatalos módosításnak azt a dokumentumot, amelyet a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék megállapodásához kapcsolódóan tavaly írt alá Semjén Zsolt korábbi egyházügyi államtitkár és Karl-Josef Rauber apostoli nuncius. Ez a dokumentum arról is rendelkezik, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásaiból az egyházak javára befolyó támogatás állami kiegészítését a népszámlálás adatai alapján osztják szét, s e szabályozás 2006-ig nem módosítható. Az ezzel egybecsengő korábbi törvénymódosítás - amennyiben a parlament a költségvetés végszavazásakor nem dönt másként - jövő januárban lép életbe.


Az egyházfinanszírozás tervezett változásával kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az Alkotmánybírósághoz (Ab) kíván fordulni, ha a parlament elfogadja az a módosító indítványt, amely szerint jövőre is az egyszázalékos adófelajánlások arányában osztanák szét az egyházak állami támogatását. Ugyanakkor a módosító javaslatot benyújtó képviselők, Donáth László (MSZP) és Fodor Gábor (SZDSZ) is az Ab-hez fordulnak, ha a finanszírozás a népszámlálási adatokon alapszik majd, az Orbán-kormány alatt elfogadott szabályozásnak megfelelően. A népszámlálási adatok alapján történő finanszírozás ellen kisegyházak és civil szervezetek által szervezett akció résztvevői hetvenezer aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásuk nyomatékosítására, Medgyessy Péter miniszterelnök pedig arról tájékoztatta Seregély István katolikus érseket, hogy a kormány az szja egy százalékán alapuló finanszírozás-kiegészítést fogadja el áthidaló megoldásként, ám a 717 millió forintos többletet, amely a népszámlálási adatok alapján járna, jövőre megkapja a katolikus egyház. (MTI)

Üres, leplombált urnát találtak az utcán Budakeszin

Üres, leplombált urnát találtak az utcán Budakeszin

Önnek egy rakás új értesítése érkezett

Önnek egy rakás új értesítése érkezett

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Tiszaeszláron megbukott a MIÉP

Tiszaeszláron megbukott a MIÉP

Fucsovics Márton visszalépett a stockholmi tenisztornán

Fucsovics Márton visszalépett a stockholmi tenisztornán