szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkéntes haderőre való, a honvédelmi tárca koncepciója szerint 2006. márciusáig  lebonyolítandó áttérésről szóló előterjesztés decemberben kerülhet a kormány elé. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája azt javasolja, 2006-ig már csak azokat sorozzák be, akik ezt kívánják, több katona számára úgysem lenne hely.

A szaktárcánál kidolgozás alatt áll az átállásról szóló kormányelőterjesztés - közölte Komor Levente, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkára. A tárca november 15-ei kollégiumi ülésén elfogadott koncepció szerint 2006 márciusáig kell az átállást megvalósítani, de az is elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonák behívására.
   
Komor szerint vizsgálják, hogyan lehet elkerülni azt, hogy ne emelkedjen meg jelentősen azok száma, akik az áttérés közelsége miatt ki akarnak bújni a sorkatonai szolgálat alól. A koncepcióban részletesen kidolgozták az áttérés strukturális és pénzügyi alapjait: a költségek összefüggnek a hadsereg jelenleg zajló védelmi-tervezési rendszerének átalakításával, illetve a márciusban befejeződő védelmi felülvizsgálattal is. A honvédelmi tárca 45 ezer fős önkéntes haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.
 
November 20-án a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája közleményében azt szorgalmazta, a teljes átállásig már csak azokat hívják be, akik "helyeslik a sorozást". "Többszázezer a szóba jöhető sorkötelesek száma, figyelembe véve, hogy egy évben körülbelül 80 ezer fiú éri el a sorköteles kort, továbbá, hogy a halasztottak, elmaradtak száma is soktízezer. A hátralévő maximum 3 évben pedig összesen csak 60 ezer sorkatonát tudnak kiképezni, ezért nyilvánvaló, hogy már csak a fiatalok törpe kisebbségét tudják behívni. A jelenlegi behívási rendszerben olyanokat kényszerítenek a seregbe, akik azt nem akarják, másrészt a sorkatonaságot helyeslők, igénylők számára emiatt nem jut hely a kiképzőközpontokban" - vélekedett a lliga. (MTI)
Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Új rekord: egy nap alatt ezernél is többen fertőzödtek meg koronavírussal itthon

Új rekord: egy nap alatt ezernél is többen fertőzödtek meg koronavírussal itthon

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában