szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Parlament az MDF kérésére név szerinti szavazáson voksolt igennel arra a módosító javaslatra, amelynek értelmében az egyházak továbbra is a személyi jövedelemadó-felajánlások alapján kapják az állami finanszírozást. A jelenleg érvényes szabályozás megváltoztatása - a népszámlálási adatok alapján történő elosztás ellen - kisegyházak és civil szervezetek korábban hetvenezer aláírást gyűjtöttek össze.

Az MDF kérésére tartott név szerinti szavazáson kedd este a kormánypárti képviselők megszavazták azt a módosítást, amely a jelenleg hatályos jogszabály szerint, azaz a személyi jövedelemadó-felajánlások alapján határozná meg továbbra is az egyházak finanszírozását. A javaslatot Donáth László evangélikus lelkész és szocialista képviselő, Suchman tamás szocialista képviselő és Fodor Gábor szabad demokrata képviselő terjesztette be.


Az Orbán-kormány törvénymódosítása szerint az egyházaknak nyújtandó adótámogatások költségvetési kiegészítését a népszámlálási adatoknak a vallási hovatartozást firtató fakultatív kérdésére adott válaszok arányában osztották volna szét. Ebben az esetben a két legnagyobb egyház, a katolikus és a református az eddigieknél több, az összes többinek kevesebb pénz jutott volna.


A Magyar Katolikus Püspöki Kar korábban többször jelezte, hogy amennyiben az Orbán-kabinet által előkészített törvénymódosítást a Parlament nem szavazza meg, azaz továbbra is a személyi jövedelemadó-felajánlások alapján kapják az egyházak a finanszírozást, az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Veres András, az MKPK titkára arra hivatkozott, hogy  a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti megállapodás rendelkezik az állami pénzeknek az egyházak között a népszámlálási adatok arányában történő szétosztásáról, s ennek tartalma a magyar országgyűlésre nézve kötelező. A konkordátum-módosításról azonban nem hirdettek ki törvényt, jelenleg annak 1997-es szövege hatályos.


A törvénymódosítás bevezetése ellen hetvenezer aláírást gyűjtöttek össze a kisegyházak és a civil szervezetek. A tiltakozók szerint a népszámlálás utólagos felhasználása az egyházfinanszírozásra visszaélés a népszámlálási törvénnyel és alkotmányellenes.
Szemle: Az egyház, az állam és a finanszírozás

Nem volt ötös a lottón

Nem volt ötös a lottón

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó