szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Blair brit kormányfő szerdán kétségeit hangoztatta az iraki fegyverkezési programokról az ENSZ-nek tíz napja átadott jelentéssel kapcsolatban. Jack Straw brit külügyminiszter szerdán "nyilvánvaló hazugságnak" nevezte Irak azon állítását, hogy felhagyott tömegpusztító fegyverek kifejlesztésével.

A brit parlament alsóházában a miniszterelnökhöz intézett kérdésekre válaszolva Blair kijelentette: „úgy gondolom, a legtöbb ember, aki áttekintette ezt a nagyon hosszú dokumentumot, igencsak szkeptikus az abban megfogalmazott állításokat illetően”. Blair fontosnak nevezte, hogy a jelentést részleteiben tanulmányozzák, és közölte, kormánya a jövő év elején adja meg a hivatalos választ a jelentésre. A kormányfő hangsúlyozta, Szaddám Huszein iraki elnök még elkerülheti a háborút, amelyre a brit védelmi tárca megkezdte az előkészületeket.
 
Jack Straw brit külügyminiszter szerdán "nyilvánvaló hazugságnak" nevezte Irak azon állítását, hogy felhagyott tömegpusztító fegyverek kifejlesztésével. Az iraki fegyverkezési programokról szóló jelentésről a külügyminiszter kijelentette, az iraki kormány nem az ENSZ által követelt "teljes és hiánytalan verziót" juttatta el a világszervezetnek. Straw szerint a jelentésben Irak nem számolt el azokkal a tömegpusztító fegyverekkel, amelyek az ENSZ-ellenőrök által készített végső jelentésben szerepeltek, miután 1998-ban elhagyták Irakot. „Ha Szaddám Huszein iraki elnök ragaszkodik a nyilvánvaló hazugsághoz, elveti az utat az ENSZ 1441. számú határozatában megfogalmazott békéhez. Az 1441. számú határozat jelenti az utolsó lehetőséget Szaddám Huszein elnök számára, hogy őszintén és nyíltan teljesítse a világszervezet követeléseit" - figyelmeztetett a brit külügyminiszter.
Straw közleményével egy időben vált ismertté Londonban, hogy a védelmi tárca megrendelte az első nagy szállítóhajókat a brit hadsereg nehézfegyverzetének, felszerelésének a Perzsa-öböl térségbe történő szállítása céljából. Geoff Hoon védelmi miniszter a brit hadsereg által folytatott háborús előkészületekről a parlament alsóházának adott tájékoztatójában bejelentette, hogy az Ark Royal repülőgép-hordozó anyahajó egy hajóraj kíséretében a jövő hónapban a Perzsa-öböl térsége felé indul. Parlamenti tájékoztatójában Hoon kijelentette, a katonai stratégák számos lehetőséggel számolnak, de még semmilyen konkrét döntés nem született egy Irak elleni esetleges háborúról. (MTI)

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Megnézték, a régióban hol támogatják leginkább a home office-t

Megnézték, a régióban hol támogatják leginkább a home office-t