szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz évvel a kérelem benyújtása után várhatóan néhány héten belül határozatot hirdet az Alkotmánybíróság eutanáziaügyben - értesült a Népszabadság. Németh János elnök, az ügy előadó bírája szerint előfordulhat, hogy a határozat indulatokat vált ki.

Az eutanáziára vonatkozó beadvány egy 1993-as ügy kapcsán született, miután Binder Györgyi víz alá nyomva segítette halálba gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kislányát. A bíróság előbb két év felfüggesztett, majd letöltendő börtönre ítélte az asszonyt, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök azonban élt kegyelmi jogával: négy év próbaidőre felfüggesztette a börtönbüntetés végrehajtását.
A Népszabadság által megkérdezett Kolláth György alkotmányjogász szerint az 1998-as betegjogi törvény óta az eutanáziaprobléma már nemcsak a jó halál alkalmazásának lehetőségéről szól, hanem arról is, hogy a betegjogi törvény és az 1978-as büntető törvénykönyv nincs összhangban egymással. Kolláth szerint a határozat ki fogja mondani, hogy bizonyos feltételek mellett az emberi méltóság joga megelőzheti az élethez való jogot.
Hollandiában tavaly április, Belgiumban pedig szeptember óta az orvos szabályozott körülmények között véget vethet gyógyíthatatlan betege szenvedésének, ha ezt a beteg maga kéri tőle. Ezzel szemben az Emberi Jogok Európai Bírósága szintén tavaly elutasította az időközben elhunyt brit Diane Pretty keresetét, amelyben a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nő büntetlenséget kért tervezett öngyilkossága végrehajtásában segédkező férje számára.

Lomhább lett a hibridesített új Suzuki Swift Sport

Lomhább lett a hibridesített új Suzuki Swift Sport

Bahrein úgy megijedt Irántól, hogy Izrael mellé állt

Bahrein úgy megijedt Irántól, hogy Izrael mellé állt

Mi lesz, ha a Fidesz meghekkeli az előválasztást?

Mi lesz, ha a Fidesz meghekkeli az előválasztást?