szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 53 mandátumból 52-t a kormányhoz közel álló Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg a vasárnapra virradóra végetért elektori gyűlésen, miután - egy kivétellel - csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra. Az Országos Cigány Önkörmányzatot eddig dominált, a jelenlegi ellenzékhez kötődő Lungo Drom nem vett részt a szavazásban, nem ismeri el a választás érvényességét és a gyűlés megismétlését kívánja elérni.

A Lungo Drom (LD) az Országos Cigány Önkormányzatott (OCÖ) jelenleg vezető Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) pedig Horváth Aladár korábbi SZDSZ-es képviselőt, a kormányfő romapolitikai tanácsadóját állította elnökjelöltnek.
A LD végül nem vett részt a voksoláson: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat.
A gyűlésen négy és fél órát vett igénybe, hogy megválasszák a négy levezető elnököt. A szavazássorozat alatt a Lungo Drom számos elektora, köztük több vezetője is bekiabálva csalás vádját emlegette és demokráciát követelt, éltették Farkas Flóriánt, aki - a szervezet több más vezetőjéhez hasonlóan - ökölbe szorított kézzel vezényelte az ülésteremben tiltakozásukat. Hosszabb ideig sem a korelnök Lakatos Menyhértnek, sem az OVB, sem az Országos Választási Iroda (OVI) elnökének nem sikerült rávennie a résztvevőket, hogy munkára alkalmat nyújtó állapotot teremtsenek.
Este 6 óra előtt nem sokkal Farkas Flórián azzal a kérdéssel fordult az OVB-hez, hogy "elismerik-e, csalás történt ma a választáson", míg az egybegyűltekhez szóló Horváth Aladár nyugalmat, türelmet és méltóságot kért az őt meghallgatni is csak alig akaró tömegtől. Poczkodi Balázs, az OVB tagja arra kérte a DRK elektorait, hogy tegyék le a fehér sálat és a vörös szegfűt, amelyek a tisztaságot és a változást szimbolizálják a roma szervezet szerint. Ennek az érintettek egy része eleget is tett. A sálak és a szegfűk miatt a Lungo Drom koalíciója délután még arra kérte az OVB-t, hogy függessze fel az elektori gyűlést, amíg nem tudják garantálni a biztonságos, tisztességes, esélyegyenlőséget szavatoló választást.
Később az LD koalíció az elektori gyűlés elhagyására szólította fel híveit, ha az OVB két hét múlva nem ismétli meg a rendezvényt. Farkas Flórián közölte: azt szeretnék, hogy tegyék lehetővé elektoraik hazautazását, ha kérésüket nem teljesíti az OVB. Ennek nyomán a jelenlévők jelentősebb csoportja távozott a helyszínről, miután az OVI az esemény zárása előtt lehetőséget biztosított a hazautazásra azoknak, akik el akartak menni.
A gyűlésről távozóban Farkas Flórián tudatta: a LD koalíciója az Országos Választási Bizottsághoz fordul vasárnap a gyűlésen tapasztaltak miatt. Közölte: nem tudják elfogadni az "önmagában nevetséges és siralmas" eseményeket, amelyek az mutatják, hogy a kormányzat balkáni módon beleavatkozott a magyarországi cigányság politikai életébe.
A LD vasárnap közleményben erősítette meg: nem ismerik el a választás érvényességét és az elektori gyűlés megismétlését követelik. A közleményben kitérnek arra, hogy a "rendelkezésükre álló bizonyítékok egy részét" és az esemény részleteit a LD hétfői, nemzetközi sajtótájékoztatón kívánja ismertetni. (MTI)

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni