szerző:
hvg.hu

Lehetséges, hogy Franciaország nem csatlakozik majd az Irak elleni katonai beavatkozásra létrejött koalícióhoz, ezen kívül Németországnak is - amely meghosszabbítaná a fegyverzetellenőrök megbízatását - fenntartásai vannak a katonai akcióval szemben. Az EU soros elnökségét betöltő Görögország egységes európai álláspont kialakításán fáradozik.

"Bush elnök biztos abban, hogy Európa válaszol majd felhívásunkra, de lehetséges, hogy Franciaország és még egy-két európai ország nem lesz a csatlakozók között" - mondta Ari Fleischer amerikai elnöki szóvivő az Irak elleni háborúhoz csatlakozó államokról nyilatkozva, majd hozzátette: az elnök tiszteletben tartja azt a lehetőséget, hogy egyes országok más következtetésre jussanak, mint az Egyesült Államok.
Párizs és Berlin a jelenlegi feltételek mellett ellenzi az iraki fegyveres beavatkozást és több időt akarnak adni az ENSZ fegyverzetellenőreinek feladatuk végrehajtásához. Joschka Fischer német külügyminiszter Gerhard Schröder német kormányfő szerdai, háborúellenes nyilatkozata után ma arról beszélt, hogy a német kormány az ENSZ Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőreinek január végén esedékes jelentése után újabb jelentést szeretne. 
A hét elején tett német és francia állásfoglalások kapcsán Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott:  Dominique de Villepin francia és Joschka Fischer német külügyminiszter nyilatkozatai megzavarták az Irak lefegyverzésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. De Villepin a Biztonsági Tanács hétfői ülése után indokolhatatlannak nevezte az Irak elleni katonai akciót, a német külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az iraki háború ártana a terrorizmus elleni globális küzdelemnek, és katasztrofális következménye lenne a közel-keleti térség stabilitására nézve.
Franciaországban felháborodást okozott Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azon kijelentése, miszerint Franciaország és Németország a "vén Európához" tartoznak. Jean-Francois Copé kormányszóvivő a minisztertanács ülése után nyilatkozva az amerikai miniszter figyelmébe ajánlotta, hogy "egy vén kontinens" a maga történelmi, kulturális, politikai és gazdasági hagyományai révén "birtokában van egyfajta bölcsességnek, s a bölcsesség néha bizony jó tanácsadó".
Igor Ivanov orosz külügyminiszter - aki az Európai Unió minisztereivel találkozott csütörtökön a görög fővárosban - előzőleg azt hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs alapja a katonai erő alkalmazásának Irakkal szemben. Ivanov szerint még mindig vannak politikai és diplomáciai lehetőségek az iraki kérdések megoldására.
Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Görögország az EU-külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben tartandó találkozóján azon fog fáradozni, hogy az unió közös álláspontot alakítson ki az iraki válságot illetően. "Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy a nemzetközi események mögött kullogjunk" - mondta csütörtökön Pánosz Beglitisz, a görög külügyminisztérium szóvivője. Athén reméli, hogy az EU-államok megértik, nemzetközileg milyen rossz kép alakulna ki az unióról, ha nem létezne közös álláspont e kényes témában. Információk szerint a görög tanácselnökség közös európai álláspontként azt fogja javasolni: minden diplomáciai és politikai eszközt aknázzanak ki, hogy rákényszerítsék Irakot az ENSZ-határozatok tiszteletben tartására. (MTI)

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Női bűnözőkre vadászik az Europol

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek