szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lehető legrövidebb időn belül rendkívüli ülést tart a diósgyőri kohászat munkahelyeinek megmentésére alakult Miskolci Önkormányzati Kohászati Krízis Munkacsoport, miután a DAM Steel Rt. tulajdonosa csődeljárást kezdeményezett.

A DAM Steel Rt. olasz tulajdonos-csoportja, a Cogne szombaton fizetett hirdetésben közölte, hogy a társaság 2003. január 22-én megindított csődeljárásban fizetési haladék kérésével február 18-ra Miskolcra összehívta a hitelezőket. Veres László, a miskolci önkormányzat  szóvivője szerint ezzel a hirdetéssel vált nyilvánvalóvá, hogy a január 1-je óta nem termelő diósgyőri kohászati üzem tulajdonosai a cégbíróságnál öncsődöt jelentettek be.
Veres szerint a múlt heti tárgyalásokon a tulajdonos még azt közölte a krízis munkacsoporttal, hogy különböző kormányszervekkel, szolgáltatókkal tárgyalnak és küszöbön áll a megegyezés. Csütörtökön Eugenio Marzorati, az rt. igazgatóságának olasz tagja kijelentette, hogy továbbra is szándékuk az európai piacokon jól eladható magas minőségű diósgyőri acél gyártása, illetve a DAM működtetése annak ellenére, hogy eddig saját erőből finanszírozták a nagymérvű diósgyőri veszteségeket, amelyek két év alatt meghaladták a 6 milliárd forintot. Erre hivatkozva tájékoztatta akkor a sajtót Káli Sándor miskolci polgármester arról, hogy kirajzolódni látszik a megegyezés a gyár újraindítására. 
 
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szeretné elérni, hogy a másfélezer dolgozót foglalkoztató DAM Steel Rt.-nél a csődbejelentés után is megmaradjanak a munkahelyek, és folytatódjon a termelés; a GKM vizsgálja, hogyan tudna ebben segíteni, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot a munkaügyi tárcával, illetve a Miniszterelnöki Hivatallal - nyilatkozta Réthy Imre, a GKM közigazgatási államtitkára. Réthy utalt arra, hogy a DAM Steel Rt. korábban két fő gondot jelzett a gazdasági tárcának: az egyik az Észak-magyarországi Áramszolgáltatóval (ÉMÁSZ), a másik a gázszolgáltatóval, a Mollal folytatott vitájuk volt. (MTI)

Európai Szuperkupa: 2100 Bayern-szurkoló utazna Budapestre

Európai Szuperkupa: 2100 Bayern-szurkoló utazna Budapestre

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Újabb embert tartóztattak le a miskolci gyilkosság ügyében

Újabb embert tartóztattak le a miskolci gyilkosság ügyében