szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Blair brit miniszterelnök ma találkozik Jacques Chirac francia elnökkel. A megbeszélésen Blair arról szeretné meggyőzni a franciákat, hogy ne vétózzanak meg a Biztonsági Tanácsban egy esetleges Irak elleni beavatkozást. Blair előzőleg telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel is. Közben a BBC információi szerint a brit hadsereg főtisztjei Irak felosztásának és három évig tartó megszállásának előkészítésére kaptak parancsot.

Blair és Chirac a franciaországi Le Touquet városban találkoznak. Blair annak ellenére próbálja a francia elnököt meggyőzni a háború támogatásáról, hogy londoni kormánykörökből származó értesülések szerint a francia álláspont megváltozásának esélye minimális. „Továbbra is függetlenek akarunk maradni” - nyilatkozta egy újságnak a francia miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Bár már korábban is érződött, hogy egyes európai országok közt nincs egyetértés az iraki beavatkozást illetően, az elmúlt héten, a nyolc európai vezető által a Times lapban megjelentetett, az Egyesült Államok külpolitikájával szolidaritást vállaló cikk után bizonyossá vált: Európa megosztott egy újabb háború kérdésében. A háborút mereven elutasító Német- és Franciaország ugyan kiáll az ENSZ BT 1441-es határozatának végrehajtása mellett, Irak lefegyverzését azonban továbbra is csak békés úton képzeli el.
Blair tegnap, szintén az iraki válság rendezésének lehetőségeiről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az eszmecserében részt vett az oroszországi látogatáson tartózkodó Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is. Tony Blair a múlt hét végén George Bush amerikai elnöknél tárgyalt, s minden jel szerint erről a találkozóról is tájékoztatta az orosz elnököt.
Közben a BBC információi szerint a brit hadsereg főtisztjei Irak felosztásának és három évig tartó megszállásának előkészítésére kaptak parancsot. A tervek szerint a háború után Irakot szektorokra osztanák, és mindegyik részt más-más ország hadereje ellenőrizné. Jelenleg 30 ezer brit katona tart a Perzsa-öböl felé, köztük 26 ezren a szárazföldi haderő különböző alakulataiban szolgálnak, további 4 ezer a tengerészgyalogság tagja. Az öböl térségébe tart az 1982-es Falkland-háború óta látott legnagyobb brit haditengerészeti flotta is, repülőgép- és helikopter-hordozókkal, valamint egy nukleáris meghajtású tengeralattjáróval az élén.

Száműzi a mikroműanyagokat a Lidl a saját márkás kozmetikumaiból

Száműzi a mikroműanyagokat a Lidl a saját márkás kozmetikumaiból

Nagyot esett a kiskereskedelem tavasszal, csak mostanra érte el a tavalyi szintet

Nagyot esett a kiskereskedelem tavasszal, csak mostanra érte el a tavalyi szintet

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető