szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat talált a fogyasztóvédelem.

Kivétel nélkül az összes vendéglátóhely ellen eljárást indított a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság, miután három pláza összesen tizenkét vendéglátóegységénél körbenézett.

Az ellenőrök az Árkádban, a WestEndben és a Pólusban tartottak vizsgálatot, és súlyos élelmiszer-higiéniai, illetve élelmiszer-biztonsági hiányosságokról számoltak be. A vizsgált élelmiszerek közül 52-t azonnal kivontak a forgalomból: 14-nek a minőségmegőrzési, 16-nak a fogyaszthatósági ideje járt már le, 21 tétel jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt, egyet pedig helytelen fagyasztási technikával kezeltek.

A dolgozók sok esetben nem részesültek megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatásban, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem. A nyersanyagokat és a készételeket nem mindenhol tárolták elkülönítve, a házhoz szállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva pedig szintén élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentett.

Az is kiderült, hogy a szellőzőrendszerek karbantartása nem megfelelő, valamint több sérült burkolatot is találtak, amely elősegítheti a kártevők megtelepedését – ez nem csak az éttermek felelőssége, hiszen az ilyen helyeken a háttérhelyiségek közös használatúak, a hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat rendszerint a bevásárlóközpont üzemeltetője látja el. Külön kiemelte a hatóság a Pólus Centert, ahol nem volt központi tálcamosó, úgyhogy a tálcákat a konyhában vagy a zöldség-előkészítő helyiségben mosogatták.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!