szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orszgászerte gondokat okoz a számos helyen 30 centis, félméteres hó. Az előrejelzések csütörtökre is jósoltak havazást. Fejér megyében valamennyi mellékutat lezárták, a csak mellékúton elérhető települések megközelíthetetlenek. Összeült a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB), hogy összehangolja a tárcák feladatait a rendkívüli helyzetben. A KKB szerint sehol az országban nincs ok vészhelyzet kihirdetésére.

A Fejér megyei védelmi bizottság szerda esti döntése alapján kamionstopot rendeltek el. A székesfehérvári, illetve dunaújvárosi üzemekben rekedt alkalmazottak egy részét maguk a vállalatok szállásolták el. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyenként 50 centis a hó, a hajnali helyzet szerint közel száz települést elzárt a havazás.

Az erősödő szél miatt több utat le kellett zárni csütörtökre virradó éjszaka Budapest környékén is. Pest megye 2400 kilométeres úthálózatán egész éjjel 58 gép végzett tisztítást s így az utak nagy része, ha sok helyen nehezen is, de járható. Általában 30 centiméteres hó borítja Pest megyét, de Monor környékén a hó vastagsága már elérte a 45 centimétert. Szerdán a fővárosban 21 centiméter hó esett, s az éjszaka 100 munkagép - köztük 12, ekével felszerelt szemetesautó - takarította a havat a főútvonalakon, a hidakon és felüljárókon, továbbá 1598 kézi hómunkás dolgozott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság operatív törzset hozott létre a fővárosi feladatok ellátására. Budapesten csütörtökön reggel a BKV valamennyi járata elindult, lényegében zavartalanul közlekedtek az autóbuszok a hegyi vonalakon is. A 4600 BKV-megálló tisztítására munkabrigádokat küldtek.
Csütörtökre Nyíregyháza összes közoktatási intézményben tanítási szünetet rendeltek el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye többi iskolájában pedig a szünet elrendeléséről a fenntartó dönthet. A KKB kéri az oktatási intézmények vezetőit, hogy a tanulók, a hallgatók csütörtöki és pénteki késését, távolmaradását fogadja el igazolt hiányzásnak. Egyben javasolja az oktatási intézmények fenntartóinak, hogy településük és környéke közlekedési viszonyait mérlegelve, saját hatáskörben  döntsenek a részleges vagy teljes oktatási szünetről.
A KKB ülése után Lamperth Mónika belügyminiszter jelezte: az országban 102 település van elzárva a külvilágtól, s összesen 216 út járhatatlan, de a helyzet percről percre változik. Lamperth Mónika hangsúlyozta: a védekezéshez szükséges pénzek országszerte rendelkezésre állnak. A belügyminiszter tájékoztatott, hogy vészhelyzet kihirdetését egyedül Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből kérték, de a KKB itt sem látta azt indokoltnak. (MTI)

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver

Őrültség volt Budapesten Szuperkupa-döntőt szervezni?

Őrültség volt Budapesten Szuperkupa-döntőt szervezni?

Vége a rasszista nevű Uncle Ben'snek, Ben's Original lesz helyette

Vége a rasszista nevű Uncle Ben'snek, Ben's Original lesz helyette