szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok ellenérv mellett az unióba történő belépés mellett szóló érvek valamivel többet nyomnak a latban - jelentette ki Orbán Viktor a Pesti Vigadóban elmondott, hagyományos országértékelő beszédében, csütörtökön.

A volt miniszterelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén azt javasolta a kormánynak, hogy ne csináljon az európai uniós népszavazásból pártpolitikát, az embereket pedig arra kérte, hogy április 12-én ne a kormányról, hanem az európai uniós csatlakozásról mondják el véleményüket. Az uniós csatlakozásról szólva Orbán leszögezte, hogy Koppenhágában minden korábbi várakozást alulmúló feltételeket sikerült kialkudnia a magyar delegációnak, a belépés feltételei keresztezik többek között az egyenlő verseny elvét is. Orbán Viktor sajnálattal állapította meg, hogy a kormányzat az uniós csatlakozás támogatottságát a kabinet támogatottságaként fogja fel. Úgy ítélte meg: a szólásszabadságot és véleménynyilvánítási szabadságot is sérti már az a kormányzati propaganda, hogy aki az uniós szavazáson az EU tagság ellen szavaz, az a gyermekei jövőjét veszélyezteti. "Ez durvább megfogalmazás, mint annak idején az aki nincs velünk, az ellenünk van szlogen volt" - szögezte le Orbán.

Orbán Viktor beszédében kitért az iraki helyzet értékelésére is, amely kapcsán úgy vélte: a magyar állampolgárok és a világ is úgy tudja, hogy a magyar kormány a háború oldalán áll. „A magyar emberek elsöprő többsége békét akar” - jelentette ki a volt kormányfő, hozzátéve: a békés megoldásra még maradt esély. A balkáni háborúra emlékeztetve az előző ciklus kormányfője elmondta: ott egyetlen magyar életet sem kellett feláldozni, mert akkor "feltették a kérdést: mi a magyar érdek". A jelenlegi helyzetet úgy ítélte meg, hogy a kormány sodródik és az érdekek homályosak.

Orbán szerint a mai közélet legszembetűnőbb jelensége, hogy "van itt egy tíz hónap után sem lankadó, szinte megmagyarázhatatlannak tűnő rombolási kényszer, amivel a mai vezetők rárontanak mindenre, ami a polgári kormány idején született meg." A volt miniszterelnök feltette a kérdést: kinek jó, ha enyhítenek a büntetőjogszabályokon és több bűnöző lesz az utcán, ha a magyar vállalkozók nem kapnak megbízásokat a magyar autópálya építkezéseknél, ha a kedvezménytörvényt addig "szorongatják", ameddig ki nem leheli a lelkét. A politikus számon kérte a kormányon, hogy miért támadták Járai Zsigmond jegybankelnököt, amikor sikeresen szállt szembe a forint gyengülését kívánó spekulánsokkal, s ezzel pénzt spórolt meg az országnak.
A kormányzati kommunikációt ostorozva Orbán Viktor az egyenes beszédet kérte számon a kabineten. Példaként azt említette, hogy "Taszár kapcsán először tolmácsok képzéséről volt szó, majd a végén kiderült, hogy zsoldosok érkeznek". A mellébeszélésről szólva Orbán felidézett egy székely-viccet: egyszer a székely embertől megkérdezték, hogy iszik-e a hal vizet, mire az azt válaszolta, hogy azt nem tudja, de alkalma van rá.
Az ellenzéki politikus arról nem beszélt, hogy elvállalja-e a Fidesz elnöki posztját, azt viszont leszögezte: egy nagy, erős, nyitott európai néppárt építésére kell rávenniük magukat.

Horn Gyula volt miniszterelnök, az MSZP politikusa "érzelem, gondolat és kifejtés lényegét tekintve" Európai Unió-ellenesnek nevezte Orbán beszédét, a Fideszt pedig a csatlakozás kérdésében kétszínűnek ítélte, mert megnyilvánulásaival kétségeket kelt. A volt szocialista kormányfő szavai szerint az ellenzéki politikus kifigurázta azokat az érveket, amelyekkel a kormány próbálja meggyőzni a lakosságot az európai uniós csatlakozás szükségességéről, és hangsúlyozta: aki támogatja az uniós csatlakozást, az gyermekei, unokái jövőjét akarja szolgálni. Horn szerint a kormány, lehetőségeihez mérten, mindent megtesz az iraki háború elkerüléséért. "Mi komolyan vesszük szövetségesi kötelezettségeinket" - fogalmazott az MSZP-s politikus, majd így folytatta: "Minden, amit a kormány tett, a háború elkerülését szolgálja." Horn Gyula úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor tavaly vereséget szenvedett, és azóta sem tért magához.

„Szép, hosszú beszéd volt, amelyben viaskodtak egymással a ’csak a szépre emlékezem’ és a ’savanyú a szőlő’ szempontjai, és az utóbbiak kerültek ki győztesen” - reagált az SZDSZ elnöke Orbán Viktor csütörtöki, a Pesti Vigadóban elmondott beszédére. „Az országértékelő beszéd helyszíne a parlament kell, hogy legyen” - szögezte le Kuncze Gábor, megjegyezve: Medgyessy Péter miniszterelnök február 11-én, az Országgyűlésben értékeli az ország helyzetét.
Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője a volt miniszterelnök Vigadóban elmondott beszéde kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Orbán az előttünk álló európai uniós csatlakozás, az iraki kötelezettségvállalás, a határon túli magyarok ügyében feltett kérdésekre egy felelősen gondolkozó ellenzéki politikusként válaszolt. "Az európai uniós csatlakozás melletti határozott kiállás politikai ellenfeleit is meggyőzhette a Fidesz szándékairól" - mondta Herényi Károly. (MTI)

Listázták a Külügyminisztériumban a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Listázták a Külügyminisztériumban a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában