szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint az Oroszországban élő katolikusoknak nincs okuk aggodalomra, s Moszkva folyamatos párbeszédet szeretne kialakítani a Vatikánnal.

Igor Ivanov csütörtöki nyilatkozatában annak jelentőségét igyekezett kisebbíteni, hogy tavaly kiutasítottak öt külföldi katolikus papot Oroszországból. Ivanov, miután fogadta Moszkvában lengyel kollégáját, Wlodzimierz Cimoszewiczet, újságírók kérdéseire válaszolva rámutatott, hogy minden ország szabályozza a külföldiek ott-tartózkodását, és amennyiben e szabályokat megsértik, a hatóságok megteszik a megfelelő intézkedéseket. Hangsúlyozta, hogy az öt katolikus pap, köztük három lengyel állampolgár kiutasítása "egyedi eset" volt, a döntésben nem játszott szerepet sem vallási hovatartozásuk, sem állampolgárságuk. „Nem érdekünk, hogy mesterséges akadályokat állítsunk a Vatikánnal fenntartott kapcsolataink fejlesztésének útjába” - hangsúlyozta Ivanov, hozzátéve, hogy Oroszország építő jellegű párbeszédet óhajt a Szentszékkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök - Antonio Mennininek, a Szentszék új oroszországi képviselőjének megbízólevelét átvéve - január végén szintén azt mondta, hogy Moszkva politikai párbeszédet akar kialakítani a Vatikánnal. Az orosz ortodox és a katolikus egyház hagyományosan vitákkal terhelt kapcsolata még fagyosabbá vált azután, hogy II. János Pál pápa tavaly februárban úgy döntött: végérvényesen egyházmegyévé alakítja az Oroszországban lévő négy apostoli adminisztrációt (ideiglenes igazgatási egységet). A moszkvai patriarkátus lemondta emiatt a pápa küldöttének tervezett látogatását, majd az orosz állam nem adott vízumot a szibériai apostoli igazgatási egység lengyel állampolgárságú püspökének. Az ortodox egyház számos alkalommal vádolta a katolikus egyházat "terjeszkedéssel és hívek erőszakos toborzásával". (MTI)

Jakab: 2021 első felében indulhat a vakcinák tömeggyártása

Jakab: 2021 első felében indulhat a vakcinák tömeggyártása

Újra szólhat valami a Civil Rádió helyén

Újra szólhat valami a Civil Rádió helyén

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal