szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Chicago című Golden Globe-díjas musical vezeti az Oscar-jelölések listáját a maga tizenhárom jelölésével, melyek között ott van a legjobb filmnek, a legjobb színésznőnek, női- és férfi mellékszereplőnek járó díj is. A Gangs of New York című film tíz, Az órák kilenc, A zongorista hét, A Gyűrűk Ura: A két torony szintén hét kategóriában kapott jelölést.

A Chicago 1968 óta az első zenés film lehet, amely a legjobb filmnek járó díjat megkapja a március 23-i, 75. Oscar-díjkiosztó gálán. A tizenhárom nemcsak a Chicagónak, de Maryl Streepnek is szerencsés szám lehet - írja a CNN weboldala. Az idei a színésznő tizenharmadik jelölése; ezúttal a legjobb a női mellékszereplő díjára jelölték az Adaptation című filmért. Jack Nicholson tizenkettedik jelölése az idei: az About Schmidt című filmében játszott szerepéért a legjobb férfi alakítás díjára jelölték. Julianne Moore megkaphatja a legjobb színésznőnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is: mindkettőre jelölték. Az Oscar-díjat sosem kapott Martin Scorsese-t ezúttal rendezői díjra jelölték a Gangs of New Yorkért.
Salma Hayek, Diane Lane és Renee Zellweger is versenyben van a legjobb női alakítás díjáért, a férfiak mezőnyében ott van Adrien Brody, Nicolas Cage, Michael Caine és Daniel Day-Lewis; Richard Gere-t sokan várták a jelöltek közé a Chicagóban nyújtott alakításáért, de végül nem kapott jelölést.
Scorsese mellett a legjobb rendezőnek járó díjért Rob Marshall (Chicago), Stephen Daldry (Az órák), Roman Polanski (A zongorista) és Pedro Almodovar (Beszélj hozzá) van versenyben.
A legjobb külföldi filmnek járó díjra egy mexikói, egy kínai, egy német és egy holland mű mellett a finn Aki Kaurismäki A múlt nélküli ember című filmjét is jelölték. A magyar Hukkle nincs a jelöltek között.

Népszava: elkezdődött az átvezénylés a Korányiba

Népszava: elkezdődött az átvezénylés a Korányiba

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója