szerző:
hvg.hu

Az eTel Magyarország az Alkotmánybírósághoz fordul, mert „az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) mulasztásai és versenyellenes intézkedései fékezik a távközlési liberalizációt, és a volt monopol szolgáltatót erősítik”.

Lukács Tamás, az eTel Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a piacnyitás hivatalos bevezetése, 2002. január 1-je óta tovább romlottak a feltételek azok számára, akik távközlési szolgáltatást kívánnak igénybe venni. Hozzátette: a szabadpiaci verseny kialakulásának elmaradásáért az IHM is felelős, mert folyamatosan késlekedik a szükséges rendeletek megalkotásával, tevékenysége pedig ellentmond a hírközlési törvény elveinek és betűjének.
Lukács emlékeztetett arra, hogy a liberalizációtól és az új hírközlési törvény életbe lépésétől a lakosság és az üzleti szereplők a távközlési díjak csökkenését várták, ezzel szemben a távbeszélő előfizetői díjak országszerte általánosan növekedtek. A versenypiac szereplőivel való egyeztetés nélkül elfogadott Matáv referencia összekapcsolási ajánlat (Reference Interconnect Offer - RIO) árai ugyanis nem teszik lehetővé a vezetékes piacon a versenyt: ezek az árak kizárják, hogy bármely alternatív szolgáltató a Matáv belföldi távolsági percdíjai alatti díjakat ajánlhasson - tette hozzá Lukács. Az ír tulajdonú eTel Magyarország vezetője kijelentette: a 2002 elejétől hatályos szolgáltató választószámok elvben lehetővé tették volna, hogy mindenki a számára legkifizetődőbb társasággal köthessen távbeszélő szolgáltatási szerződést. Ezek a számok azonban gyakorlatilag nem működnek. Az eTel nehezményezi azt is, hogy a 2003. január 23-án kihirdetett, az Egyetemes Távközlési Támogatási Alapba történő befizetéseket szabályozó kormányrendelet aránytalan befizetési kötelezettséget ír elő az alternatív távközlési szolgáltatókra, miközben egyoldalúan tovább gazdagítja a korábban legnagyobb profitnövekedést elérő hazai üzleti vállalkozást, a távközlési piaci versenyben ellenérdekelt Matávot.
Az alappal illetve az abba történő be- és kifizetések mértékével kapcsolatos alkotmányossági aggályokat korábban már az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete is hangoztatta, amelynek az eTel Magyarország is tagja. Pataki Dániel, az IHM helyettes államtitkára korábban közölte: a tárca még az idén radikálisan csökkenti az internetszolgáltatók és a kábeltévés társaságok befizetési kötelezettségeit az egyetemes távközlési támogatási alapba. Korábban több társaság is utalt arra, hogy ha az előírt összeget kell befizetniük, akkor elképzelhető, hogy csődöt jelentenek. Az IHM álláspontja szerint a szolgáltatóknak február 28-ig csak a 2002. évi díjat kell befizetniük a távközlési alapba, mivel a távközlési kerekasztal február 18-i ülésén nagy valószínűséggel már mérsékelik az idei első negyedévre esedékes díjakat. (MTI)

Bill Gates Porschét vezet Tesla helyett, Musk kiakadt

Bill Gates Porschét vezet Tesla helyett, Musk kiakadt

Simicska a kecskék helyett a lovakban bízik

Simicska a kecskék helyett a lovakban bízik

Demeter Szilárd nem akarja, hogy Aczél Györgynek nézzék

Demeter Szilárd nem akarja, hogy Aczél Györgynek nézzék

Radar360: Orbán "zöldül", Bezos ezt 10 milliárd dollárból teszi

Radar360: Orbán "zöldül", Bezos ezt 10 milliárd dollárból teszi

Bemondta a SpaceX, mikor viszik az űrbe az első turistákat

Bemondta a SpaceX, mikor viszik az űrbe az első turistákat

Jön a Pink Floyd dobosa, LP és Marcus Miller

Jön a Pink Floyd dobosa, LP és Marcus Miller