szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül három - Oroszország, Kína és Franciaország - a fegyverzetellenőrzés folytatását szorgalmazta, és a nem állandó tagok többsége is az ő álláspontjukat támogatta pénteken a Biztonsági Tanácsban, miután az ENSZ-ellenőrök vezetői beterjesztették legújabb jelentésüket. Colin Powell amerikai külügyminiszter felszólalásában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem engedheti meg az ellenőrzés folyamatának elhúzódását a végtelenségig.

Joschka Fischer, az ENSZ Biztonsági Tanács soros elnökségét betöltő német külügyminiszter felszólalásában a fegyverzetellenőrzés folytatása mellett foglalt állást. "Miért kellene most abbahagyni a fegyverzetellenőrzést? Ellenkezőleg, az ellenőröknek elegendő időt kell hagyni, hogy sikeresen befejezhessék küldetésüket" - hangsúlyozta. Felszólalásában Fischer Németország támogatásról biztosította a fegyverzetellenőrök számának növelésére és technikai lehetőségeik bővítésére vonatkozó francia javaslatot. A német külügyminiszter úgy vélte, hogy a háború nem elkerülhetetlen, a "diplomácia még nem ért az út végére". Colin Powell amerikai külügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem engedheti meg az ellenőrzés folyamatának elhúzódását a végtelenségig. Jack Straw brit külügyminiszter szerint Szaddám Huszein iraki elnöknek "azonnal és teljes mértékben" változatnia kell "kihívó magatartásán" ahhoz, hogy elkerülhető legyen a háború. Kijelentette: "reméljük és hiszünk abban, hogy továbbra is lehetséges békés megoldást találni a válságra", de ez azt igényli, hogy "Szaddám Huszein azonnal és teljes mértékben változtasson hozzáállásán".
Tony Blair brit miniszterelnök a kormányzó Munkáspárt glasgow-i kongresszusán elmondott, a brit kormánykörökben komoly csalódást keltő, előző napi Blix-jelentés válaszának szánt beszédében kijelentette: Szaddám Huszeintől csak az erő felmutatásával lehet engedményeket kicsikarni. A brit kormányfő szerint az ENSZ-ellenőröknek még mindig van idejük, és vezetőjük, Hans Blix február 28-án újabb jelentést tesz le a Biztonsági Tanács asztalára. Az idő azonban nem arra való, hogy az ellenőrök fegyverek után kutatgassanak, mert "ez nem detektíviroda". Az idő most arra szolgál, hogy megállapítsák: Huszein hajlandó-e teljes mértékben együttműködni a világszervezettel - fejtette ki Blair.
„Szaddám Huszeinnek így, vagy úgy de meg kell válnia tömegpusztító fegyvereitől” - jelentette ki George Bush amerikai elnök pénteken Washingtonban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) székhelyén elhangzott beszédében. A Fehér Ház szóvivője szerint azonban az elnök még mindig "a legvégső eszköznek" tekinti a katonai fellépést, és reméli, hogy békés úton is elérhető Irak tömegpusztító fegyvereinek a felszámolása. Ari Fleischer pénteki sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy Hans Blixnek, a fegyverzetellenőrök vezetőjének a beszámolójában semmi olyan nem hangzott el, ami annak jele lenne, hogy Irak leszereli tömegpusztító fegyvereit.
Az ENSZ leszerelési főellenőrei március elsején újabb jelentést terjesztenek a Biztonsági Tanács elé. „Washington a következő napokban hoz döntést egy esetleges újabb BT-határozat ügyében, miután tanulmányozta az ellenőrök jelentését és a többi BT-tag hozzáállását” - közölte a jelentéssel kapcsolatban Colin Powell amerikai külügyminiszter. Powell hangsúlyozta, hogy az ellenőrök jelentésében amerikai részről nem látnak lényeges előrelépést Bagdad együttműködési készségét illetően, ugyanakkor Washington egyelőre folytatja a vitát az ENSZ-ben Irakról. Powell szerint az iraki válság megoldása még "hetek kérdése".
Ezzel szemben a NATO döntése a Törökország védelmét szolgáló intézkedésekről már a jövő hét elején megszülethet. Jelen pillanatban Franciaország, Németország és Belgium vétója akadályozza, hogy a NATO megkezdje a Törökország védelmét szolgáló tervek megvalósítását. Brüsszeli diplomáciai források részletek közreadása nélkül arról számoltak be, hogy lépések kezdődtek a Törökország körül kialakult NATO-válság csillapítására és jövő héten hétfőn vagy kedden megszülethet a megoldás. Más diplomáciai források szerint a megoldás az lehet, hogy a szövetség szolidaritásáról biztosítja Törökországot. (MTI)
Hírek Blix: nem bizonyítható, hogy Irak rejtegetné fegyvereit

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Videón az LG szárnyas telefonjának titkai

Videón az LG szárnyas telefonjának titkai