szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokat hétfőn a hágai Nemzetközi Bíróság előtt Irán képviselői azzal vádolták, hogy a nyolcvanas évek végén veszélyes vegyszereket és halálos vírusokat szállított Iraknak háborús célból.

Washington a vegyi fegyverek eladásával, valamint más módon is támogatta Irak Irán elleni háborúját - jelentette ki Irán képviselője. Keresetében Irán követeli az Egyesült Államok elítélését, továbbá az anyagi kártérítést amiatt, hogy Washington a Perzsa-öbölben 1987-ben és 1988-ban lerombolt három olajfúró tornyot. "Az Egyesült Államok ezt a rombolást nem tagadhatja" - jelentette ki Mohamat Zahedin-Labbaf, az iráni küldöttség szóvivője. Az irániak szerint nem helytálló az amerikai érvelés, amely szerint az olajkutak lerombolásával akarták megvédelmezni az amerikai zászló alatt közlekedő hajókat iráni rakétatámadásokkal szemben.
Az Egyesült Államok megsértette a két ország 1955-ben megkötött barátsági szerződését - hozta meg a döntést még 1996-ban a nemzetközi bíróság, azok után, hogy Irán 1992-ben benyújtotta első keresetét Hágában. Ez a szerződés a jogi alapja a mostani, Irán által kezdeményezett eljárásnak. A hágai bíróság ugyanakkor azt is kimondta 1996-ban, hogy az USA ellenkeresettel élhet az ázsiai ország ellen - írja a BBC -, szintén az 1955-ös barátsági szerződés megsértésének vádjával. Az elkövetkező három hétben mindkét küldöttség részletesen kifejtheti álláspontját az ügyben, ám szakértők szerint a bírósági eljárás akár további évekig is eltarthat még. (MTI)

Meglepetés: a régi tagokkal együtt tér vissza az AC/DC

Meglepetés: a régi tagokkal együtt tér vissza az AC/DC

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget