szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnöknek nem áll szándékában, hogy likvidáltassa az iraki elnököt - jelentette ki a Fehér Ház szóvivője. Szaddám Huszein ugyanakkor a CBS-híradónak adott interjújában - amelyben tíz év óta először nyilatkozott amerikai újságírónak - határozottan kizárta annak a lehetőségét, hogy száműzetésbe vonuljon, és televíziós vitát javasolt Bush elnöknek.

"Irakban születtem, és büszke vagyok erre. (...) Itt fogunk meghalni. Ebben az országban fogunk meghalni és megőrizzük becsületünket" - jelentette ki az iraki elnök az amerikai televíziónak adott nyilatkozatában, amelyből kedden részleteket sugároztak. Az utóbbi hónapokban több ország is felajánlotta, hogy menedéket adna Szaddám Huszeinnek, George Bush amerikai elnök pedig fölvetette, hogy bántatlanságot biztosítana az iraki vezetőnek és környezetének, ha elfogadnák, hogy elhagyják Irakot és önkéntes száműzetésbe vonulnak.
Szaddám Huszein az interjúban tagadta, hogy Iraknak tiltott fegyverei lennének, illetve valaha is kapcsolatban állt volna az al-Kaida terrorhálózattal: nem léteznek olyan rakéták, amelyek megsértenék az ENSZ-határozatokat, mert az ilyeneket megsemmisítették - mondta. Az iraki államfő szerint egy Bush amerikai elnökkel rendezett televíziós vita alkalmat adna Bushnak, hogy meggyőzhesse a világot a háborút igazoló indokairól, az irakiaknak pedig, hogy elmondják a világnak, békében akarnak élni. A Fehér Ház hétfőn elvetette a televíziós vita ötletét.
Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője cáfolta az egyik amerikai helyi lapban megjelent hírt is, miszerint Peter Fitzgerald, Illinois állam republikánus szenátorának az elnök azt mondta, hogy "eltéteti Szaddám Huszeint láb alól, ha alkalma nyílik rá". Bush Fitzgerald szerint azt is mondta, hogy ennek érdekében érvényteleníti azt a harminc éves elnöki rendeletet, amely tiltja külföldi vezetők likvidálását. "Az elnök nem emlékezik arra, hogy valaha is ilyet mondott volna" - szögezte le a szóvivő, kijelentve, hogy a tilalom változatlanul érvényben van, ám emlékeztetett: háborúban a parancsnoki-vezetési központok törvényes célpontnak számítanak a nemzetközi jog szerint. (MTI)
Parászka Boróka: Erdélyi túlélőrecept

Parászka Boróka: Erdélyi túlélőrecept

A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni

A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket