szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megegyezésre jutott a koalíciós szerződésről pénteken az Osztrák Néppárt (ÖVP) és eddig partnere, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ): ezt a pártelnökök pénteken délelőtt jelentették be az államfőnek. Délután az új kormány már le is tette a hivatali esküt Thomas Klestil államfő előtt.

Az előző kormányalakítással ellentétben a két pártelnök ezúttal nem titkos, föld alatti folyosón közelítette meg a kancellári hivatallal szemben lévő elnöki hivatalt, de most is tüntetők álltak a téren: ezúttal egyetemisták tüntettek a tandíjak s várható emelkedésük ellen.
A bécsi lapok pénteken is aggodalmaikat fejezték ki az eddigi koalíció "felmelegítése" miatt. A félelmeket tovább táplálja, hogy újra szót kért Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke, akinek jelentős része volt az előző kormány széthullásában. Haider élesen bírálta a tárgyalásokról kiszivárgott terveket, amelyek a terhek jelentős emelését irányozzák elő éppen azon "kisemberek" számára, akiknek védelmezőjeként a haideri FPÖ értelmezi magát.
Schüssel kancellárt és régi-új koalícióját nem csak az FPÖ volt elnöke fenyegeti. Határozottan ellene van több nagy hatalmú személyiség: Thomas Klestil államfő, Hans Dichand, az osztrákok közel fele által olvasott Neue Kronen Zeitung című bulvárlap nagyhatalmú főszerkesztője, az ÖVP két tekintélyes tartományi elöljárója, Michael Haupl bécsi főpolgármester, az Osztrák Szociáldemokrata Párt legbefolyásosabb vezetője és nem utolsósorban szinte az egész bankszektor, amelynek több vezetője ellen a távozó kormány - helyén maradó - igazságügyi minisztere hadjáratot folytat. (MTI)
A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával