szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok 24 harci repülőgépet telepít a csendes-óceáni Guam szigetére, elrettentő erőként Észak-Korea ellen. Kedden közös dél-koreai - amerikai hadgyakorlat kezdődött Dél-Koreában: ez az észak-koreai vezetés szerint nem más, mint háborús előkészület.

A nagy hatótávolságú B-1-es és B-52-es vadászbombázók küldésére Donald Rumsfeld, az USA védelmi minisztere utasította a légierőt, még az előtt, hogy a hét végén észak-koreai vadászgépek 22 percen át kísértek egy amerikai felderítőgépet a Japán-tenger felett. A Pentagon egyik illetékese szerint nem támadó természetű határozatról van szó, ez csupán a védelmi képességeket erősítő, illetve elrettentő jellegű lépés. A BBC információi szerint az intézkedésre még pénteken került sor, s a vadászbombázók mellett közel kétezer katonát is küldenek Guamra a közeljövőben.
Kedden ugyanakkor közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött Dél-Koreában, ötezer amerikai katona részvételével. Dél-Koreában már közel egy hónapja folynak széles körű hadgyakorlatok, amelyek elemzők szerint szorosan kapcsolódnak a vitatott észak-koreai atomprogram körül támadt nemzetközi viszályhoz. Az észak-koreai hivatalos rádió hétfőn már előre háborús előkészületként bélyegezte meg a hadgyakorlatot, amelynek Phenjan szerint az a célja, hogy az Egyesült Államok fokozza a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra nehezedő nyomást, és majdan tetszés szerint mérhessen rá első csapást. Az Egyesült Államok 37 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában; a mostanihoz hasonló közös hadgyakorlatokat már évek óta tartanak. (MTI)
Igen mutatós hűtőket hoz be a hazai piacra a Samsung

Igen mutatós hűtőket hoz be a hazai piacra a Samsung

Versenyzésre használták a sebességkijelző táblákat az autósok Budán

Versenyzésre használták a sebességkijelző táblákat az autósok Budán

Merkely: A Sinopharm-vakcina ideális a fiataloknak

Merkely: A Sinopharm-vakcina ideális a fiataloknak