szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP és az SZDSZ közös, 35 milliárd forintos módosító indítványát elfogadva a Fővárosi Közgyűlés kedden a késő esti órákban a koalíciós képviselők szavazataival elfogadta a fővárosi önkormányzat ez évi költségvetését. Az MSZP-SZDSZ módosító indítványának benyújtását követően az MDF és a Fidesz-MKDSZ-frakció elhagyta az üléstermet, a metróépítésre szánt pénz ügyében pedig a szocialista frakció vizsgálatot kezdeményez.

A költségvetéshez benyújtott 110 módosító indítvány közül a közgyűlés hosszas, tételes szavazás után csak a koalíció által benyújtott módosító csomagot fogadta el.
A pénzügyi főpolgármester-helyettes, Atkári János által benyújtott 334 milliárd forintos költségvetés bevételi oldala ezzel 369 milliárdra nőtt, a 34 milliárdos hiány viszont nem változott. A pluszforrásokat túlnyomórészt részvények eladásából teremtik elő. A megállapodás eredményeként továbbra is a 4-es metróra elkülönítetten szerepel az a 20 milliárd forint, ami még megmaradt a korábban erre szánt keretből. A módosító csomag részeként 6,3 milliárdot működési támogatásokra, 2,3 milliárdot fejlesztésekre, 6,4 milliárdot pedig az év közben induló beruházásokra fordítanak. A működési támogatások között 3 milliárdot kapott a BKV. A köztisztaságra plusz 570 millió forintot, az EU integrációs feladatokra 200 milliót biztosítottak. Az oktatási ágazat több mint 900 millió forintos plusztámogatásából 356 milliót a más fogyatékos gyermekek oktatására, 200-at ingyenes tankönyvekre, 250-et pedig az idegen nyelvi oktatás színvonalának emelésére költhetnek. A fejlesztési pluszkiadások többségét, 1,8 milliárdot az út- hídfenntartásra fordítják. Az évközi indítású beruházások többségét, 5 milliárdot a BKV kapja.
Szőke László MDF-frakcióvezető az MDF és a Fidesz-MKDSZ-frakció kivonulását azzal indokolta, hogy nem volt lehetőségük a 35 milliárdos csomag tételes áttanulmányozására, ezért - mint mondta -, nem kívántak asszisztálni "a közgyűlési komédiához". Felrótta a várost vezető koalíciónak azt is, hogy a nap során többször megsértették a közgyűlés szervezeti szabályzatát, például azzal, hogy több órás szüneteket rendeltek el jogszerűtlenül.
A Népszabadság információi szerint a fővárosi MSZP-frakció vizsgálatot kezdeményez a metróépítésre korábban elkülönített pénz, 30 milliárd forint sorsáról a közgyűlés pénzügyi bizottságánál. Atkári János főpolgármester-helyettes szerint a főváros tavaly elköltötte a 4-es metróra félretett összeget, amely papíron még létezik ugyan, de valójában lekötötték más beruházásokra. Amikor tavaly év végén a villamoscseréről döntöttek a képviselők, már ismert volt előttük a 2003-as költségvetési koncepció, így tudniuk kellett arról is, milyen forrásból finanszírozzák - jelentette ki korábban Atkári, aki szerint a 2003-as költségvetés így már kész tényként kezeli, hogy az elkülönített metrószámlát megszüntetik, és eltörlik az ennek a pénznek a más célra történő elköltését tiltó rendeletet. Deutsch Tamás, a Fidesz–MKDSZ-frakció vezetője szerint vagy az történt, hogy a metrópénzt "már korábban elköltötte" a főváros vezetése, vagy az erre szánt összeget "közvetlenül a kormányváltás után költötték el más, kapcsolódó beruházásokra", hogy most azt lehessen mondani: a fővárosnak nincs pénze a 4-es metróra, fizessen a kormány - írja a lap weboldala.
„Felhívott Vidnyánszky úr telefonon, be is mutatkozott, nem volt baj, de azt hittem valaki hülyéskedik”

„Felhívott Vidnyánszky úr telefonon, be is mutatkozott, nem volt baj, de azt hittem valaki hülyéskedik”

Mészáros és Várkonyi villájának kerítését plakátozták ki Fekete-Győr Andrásék

Mészáros és Várkonyi villájának kerítését plakátozták ki Fekete-Győr Andrásék

Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, akik most mennének Angliába dolgozni

Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, akik most mennének Angliába dolgozni