szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kábítószer-fogyasztást ellenzők füttykoncertje, kiabálása, valamint dulakodás kísérte Budapesten a Vörösmarty téren vasárnap megrendezett tüntetést a marihuána fogyasztásának büntethetősége ellen. A demonstráció és az ellentüntetés később kezelhetetlenné vált, így a BRFK és a rendezők egy órával a program vége előtt távozásra kérték fel a megjelenteket. Rendzavarás, illetve rongálás alapos gyanúja miatt két személyt állítottak elő a hatóságok.

Bár a Kendermag Egyesület a cannabis legalizálásáért rendezett demonstrációját, illetve a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Friss Levegőt Polgári Kör ellentüntetését kordon választotta el, a drogfogyasztás ellen tiltakozók közül sokan a kordont megkerülve vegyültek el a legalizációért tüntető tömegben. Az eseményen többek között Konrád György író, Jancsó Miklós filmrendező, valamint Müller Péter Sziámi rendező, zenész szólalt fel, a tömeg azonban megzavarta beszédüket. Jancsó Miklós, a rendezvény fővédnöke is csak annyit tudott mondani a füttykoncertben: azok is itt vannak, akik nem szívnak.
Az esemény során rendzavarás, illetve rongálás alapos gyanúja miatt két személyt előállítottak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) V. kerületi rendőrkapitányságára. Mivel a szervezők az egyeztetésen vállalt kötelezettségüknek nem tudtak eleget tenni, a kialakult helyzetre tekintettel a biztosítás parancsnoka a szervezőket felszólította a rendezvény befejezésére, aminek eleget tettek.
Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő pártja fővárosi ellendemonstrációján bejelentette: ha a kormány enged a Vörösmarty téri Kendermag-demonstráció résztvevői követeléseinek, akkor törvénymódosítást terjesztek be a Parlamentbe annak érdekében, hogy a drogokat nagy nyilvánosság előtt népszerűsítők egy évig terjedő szabadságvesztéssel legyenek büntethetők.
Gál J. Zoltán indokolatlannak nevezte a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum vasárnapi tüntetésen elhangzott felszólítását, hogy a kormány és a kormánypártok nyilvánosan határolódjanak el a Kendermag Egyesülettől, amely a könnyű drogok legalizálása mellett demonstrált. A kormányszóvivő leszögezte: korábban a kormány több tagja is egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a tüntetés céljával. "Ugyanakkor a kormány híve a szólásszabadságnak, és elítél mindenkit, aki rendzavarást provokál" - tette hozzá.
A Kendermag Egyesület félbeszakadt demonstrációját részben sikeresnek, részben pedig elszomorítónak tartják a vasárnapi rendezvény szervezői, és a fellépők egyaránt. Juhász Péter, a civil szervezet alapítója a demonstrációt követő sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényt ugyan szélsőséges csoportok megzavarták, ám a társadalmi párbeszéd a marihuána legalizálásáról mégis elindulhatott. Gusztos Péter, a rendezvényen résztvevő SZDSZ-es országgyűlési képviselő szerint a demonstráció a valós helyzetet mutatta meg. "Az egyik oldal ugyanis el akarta mondani az igazságot, azaz, hogy több százezer ember fogyaszt könnyű kábítószereket, a másik oldal viszont struccpolitikát folytatva nem akarta meghallgatni őket, ezért zajt csaptak" - mondta.
A Friss Levegőt Polgári Kör szerint a rendőrség a vasárnapi Kendermag-demonstráción, valamint az azzal szemben szervezett ellenrendezvényen képtelen volt rendfenntartói feladatát ellátni, a békés lebonyolítást biztosítani. A szervezet közleményében emlékeztet: bár a rendőrök a Vörösmarty teret kettéosztották, nem akadályozták meg sem az átjárást, sem pedig a szándékos rendbontók tömegbe vegyülését. A szerveződés felháborítónak tartja, hogy a "Belügyminisztérium béketüntetéseket betilt, miközben drogos rendezvényeknek és rendzavaró provokációknak teret enged". A közlemény szerint a drogpolitika a vasárnapi rendezvénnyel "példátlan fordulatot vett"; a demonstráción olyan közismert személyiségek kampányoltak "nyíltan a kábítószer-fogyasztás engedélyezése mellett, akik korábban Medgyessy Péter kampányában is aktív szerepet játszottak".(MTI)
Az utolsó perükben is nyerésre állnak a kishantosiak az állam ellen

Az utolsó perükben is nyerésre állnak a kishantosiak az állam ellen

Kövér: Soha mást, csak nemzeti politikát Magyarországon

Kövér: Soha mást, csak nemzeti politikát Magyarországon

Elhunyt 3 beteg, 3970 fertőzöttről tudni

Elhunyt 3 beteg, 3970 fertőzöttről tudni