szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vadászrepülős kíséret, miniszterelnöki gratuláció fogadta a női labdarúgó világbajnokság második helyezettjét, a csupán aranygóllal vesztes Svédország csapatát. A győztes német válogatott sikerén felbuzdulva pedig egy férfivébé-aranyérmes, Jürgen Klinsmann már sztárteremtésre készül.

Az elmúlt években folyamatosan fejlődött a női labdarúgás, e hatalmas előrelépést azonban mindig csak egy újabb világbajnoki döntő idején vesszük észre – nyilatkozta Joseph S. Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a 26 ezer néző előtt megrendezett világbajnoki döntő másnapján. A torna hivatalos honlapján megjelentetett, a játékosok és játékelemek fejlődését egy-egy kiragadott példával illusztráló Blatter-elemzés nem fukarkodik olyan dicsérő jelzőkkel sem, mint például az ínyencség, a fényes teljesítmény, az imponáló, a lélegzetelállító, a fantasztikus vagy a fáradhatatlan. (Talán kézenfekvő volna elgondolkodni azon, e jelzők melyike illene rá a magyar férfi válogatott múlt szombati produkciójára, a szerző azonban – osztva ugyane fórumon megjelent, a magyar foci jelenlegi helyzetét nem a legutóbbi két mérkőzés, hanem az összességében bizakodásra okot adó selejtezősorozat egésze alapján megítélő írás szerzőjének véleményét – mégsem él e ziccerrel.) A mind a technikás mozdulatoktól, mind pedig a játékosok hozzáállásától ájuldozó Blatter egyébként már a döntő előtti héten felvetette, hogy a jövőben – a férfi világbajnokságokhoz hasonlóan - a női tornákon is kaphatnának pénzjutalmat a csapatok. A férfiaknál legutóbb a vb-aranyérmes Brazília 8,1 millió eurót kapott, a 2002-es tornán összesen 81 millió eurón osztozott a 32 válogatott.
Blatterhez hasonló véleményt fogalmazott meg a női foci fejlődéséről az egykori német klasszis, Jürgen Klinsmann is, aki – jelenlegi foglalkozásából adódóan – főként az eladhatóság oldaláról vizsgálta a rendezvényt. A SoccerSolutinos sportmarketingcégnél dolgozó egykori világbajnoki aranyérmes szerint egy profi női fociliga létrehozására az Egyesült Államok mellett pillanatnyilag Németországban van esély. A német végső győzelem előtt nyilatkozó Klinsmann szerint a női foci európai fejlődését olyan kulcsmomentumok gyorsíthatják, mint az Egyesült Államok esetében az 1999-es világbajnoki torna megrendezése és a világ legjobb női játékosának kikiáltott, karizmatikus Mia Hamm népszerűségnövekedése. Ha Németországnak sikerül a közeljövőben vébét rendeznie, és a csapat játékosállományából egy vagy két vezéralakot kiválasztania (a vébén gólkirálynői aranylabdát, valamint a legjobb játékost illető aranycipőt elnyerő Birgit Prinznek és a vb legjobb kapusának kikiáltott Silke Rottenbergnek erre nagy esélye lehet), az hatalmas lökést adhat a sportág európai népszerűsítésének – véli Klinsmann.
Ha ez utóbbin múlik, talán a Klinsmann által felvázolt 5-10 év sem szükséges az előrelépéshez: a vasárnap véget ért torna döntős csapatait mind Németországban, mind pedig Svédországban óriási ünneplés fogadta. A győztes németeket a frankfurti repülőtéren a Német Labdarúgó Szövetség delegációja, Hessen tartomány belügyminisztere, valamint a Majna-parti város polgármestere, a belvárosban pedig több ezer lelkes rajongó fogadta. A második helyezett svédek repülőgépét az ország határától a légierő két vadászgépe kísérte a stockholmi repülőtérre, a mintegy 20 ezer szurkoló részvételével megtartott fogadó ünnepségen pedig Göran Persson miniszterelnök is képviseltette magát.
A női labdarúgás fellendülésének első éveiben a magyar csapatok még Európa élvonalába tartoztak, s első hivatalos találkozóján a válogatott is győzelemmel mutatkozott be: 1985-ben 1-0 arányú győzelmet aratott a ma már világbajnoki címmel büszkélkedő német csapat ellen. Ma alig akad szurkoló, aki meg tudná mondani, mikor esett ki a 16-os döntőbe jutásért folyó küzdelmekből a magyar női csapat. Pedig a női vízilabda, öttusa vagy éppen kardvívás példája azt mutatja: egy-egy sportág női szakágának kialakulása idején könnyebb az élmezőnybe törni, mint több év, évtized késéssel.
Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus