szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

Az Edingburgh-i Egyetem tudósa, Mark Woolhouse által vezetett vizsgálat több mint 1400 kórokozót azonosított, amelyek az embereket is megbetegíthetik, és legalább 800-at, amely az állatokról került át az emberekre. Egyelőre nem tudni, hogy a fajváltó betegségek száma növekszik-e, de dr. Woolhouse szerint lehetséges, hogy az emberek napjainkban sokkal veszélyeztetettebbek az új vírusok által, mint a történelem során bármikor – írja a The Times. Az emberi viselkedés megváltozása, az intenzív mezőgazdasági tevékenység, a nagy távolságok áthidalhatósága és a globális felmelegedés feltehetően elősegítik ezt a folyamatot.

„A mostani növekedés túl gyors ahhoz, hogy természetes evolúciós folyamat legyen” – mondta Woolhouse egy St. Louis-i tudományos konferencián. A leghalálosabb példa a fajváltó vírusokra a HIV, amely köztudottan majmokat és főemlősöket betegítő vírus volt Afrikában. Hasonló utat járt be az Ebola és a Marburg vérzéses láz vírusa is, a koronavírus, amely a SARS okozója, a Nyugat Nílusi vírus, amely napjainkban is népbetegség az Egyesült Államokban, valamint a H5N1 madárinfluenza kórokozója is.

Az új emberi megfertőződésekért leginkább az olyan RNA-vírusok tehetők felelőssé, mint például a HIV és az influenza. Ezek azért váltanak könnyen egyik fajról másikra, mert kis genomokkal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a mutálódásukat és könnyen váltanak vírushordozót is. „Éppen ezért új felfogásra van szükség a gyógyításban. Az állatorvosoknak és orvosoknak sokkal szorosabban kell együttműködniük, hogy felderítsék és visszaszorítsák a korokozókat” – mondta Woolhouse a The Timesnak.

„Rá kell ébrednünk végre, hogy csak egyfajta gyógymód létezik. A kórokozók nem tesznek különbséget az emberek és állatok között, mi azonban különválasztjuk az embergyógyászatot és az állatgyógyászatot. Ez így nem mehet tovább, az állatorvosoknak és az orvosoknak együtt kell dolgozniuk. Az állatorvosoknak közegészségügyet is kell tanulniuk, a medikusoknak pedig valóban együtt kell működniük velük. A medikusok könyveiben bármelyik betegség bemutatása azzal kezdődik, amikor az először megjelent az emberben. De ez nem így van, hiszen mindenféleképpen az állatokon kellett előbb jelentkeznie. Ki kell használnunk ezt a tudást az állatorvosi területen, és akkor minden esélyünk meg lesz arra, hogy leküzdjük ezeket az új kórokozókat.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Világtérkép készült a vírusokról

Az F-Secure Corporation, az IT-biztonsági megoldások egyik vezető szállítója bemutatta az F-Secure World Map szolgáltatást, melynek segítségével azonnal áttekinthetővé válik a világ vírushelyzete. Az F-Secure által kutatási célokra kifejlesztett online eszköz négy nyelven angolul, franciául, németül és finnül érhető el a nagyközönség számára.

MTI Tech

Akkumulátor-gyártó arany- és kobaltimádó vírusokat klónoztak

Amerikai biotechnológusok genetikailag módosított vírusokkal végeztették el a lítium-ion akkumulátor gyártásának egyik fontos lépését, az anód elektróda bevonatának elkészítését, elkerülhetővé téve ezzel az akkumulátor gyártásnál szokásos veszélyes magas hőmértékleteket.

MTI Világ

Háromszor több a HIV-fertőzött

Két év alatt megháromszorozódott az AIDS elleni gyógykezelésbe bevont betegek száma a szegény és átmeneti gazdaságú országokban, és 2005 végére elérte az 1,3 milliót - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az AIDS elleni küzdelmet irányító ENSZ-szervezet (UNAIDS) jelentésében.

MTI Plázs

Természetes védettség a tbc ellen

Genetikailag kódolt fehérje gátolhatja a tuberkulózis baktérium által okozott fertőzés átterjedését egyik családtagról a másikra, szoros együttélés esetén is, megakadályozva a tébécé kialakulását.

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában