szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Genetikailag kódolt fehérje gátolhatja a tuberkulózis baktérium által okozott fertőzés átterjedését egyik családtagról a másikra, szoros együttélés esetén is, megakadályozva a tébécé kialakulását.

Megakadályozható a tuberkolózis baktérium által okozott fertőzés átterjedése egyik emberről a másikra - derült ki azokból a vizsgálatokból, amelyeket a hét végén a Természettudományi Múzeumban kiállítandó úgynevezett "váci múmiákon" végeztek el a szakemberek. A természetes körülmények között mumifikálódott számos halott a XVIII. századi népesség egészségügyi állapotáról árulkodik. A váci Fehérek templomának kriptájában feltűnő épségben talált testeket, szöveteket tanulmányozó mikrobiológusok megállapítása szerint az elhunytak (polgárok és egyházi személyek, idősek és gyerekek) 70 százaléka tbc-vel fertőzött volt.

A személyek anyakönyvezése pontosan történt, a ma fellelhető halotti anyakönyvi kivonatokból pedig a családi kapcsolatokra is fény derült. Így sikerült megállapítani, hogy egy fertőzött beteggel együtt élő családtag lehetett akár hosszú életű, s halálának oka egészen más betegségre vezethető vissza, míg egy másik fiatal családtagot a tuberkulózis vitte el.

A mai orvostudományt segítheti ezeknek az antibiotikum felfedezése előtti időkből fennmaradt, s így értelemszerűen a gyógyszerekhez még nem alkalmazkodott tbc-kórokozóknak a vizsgálata.

Az emberiség a régmúlt időkben is szenvedett a tébécétől, az antibiotikumok kifejlesztésével, az 1940-es évektől úgy tűnt, hogy a tbc elleni harcot az ember megnyerte. A 80-as évek közepe óta azonban a megbetegedések száma ismét növekvő tendenciát mutat többek között az Egyesült Államokban, és Magyarországon is.

A helyzetet rontja, hogy a baktériumtörzsek a szokásos antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váltak. Ennek egyik oka lehet az is, hogy sokan idő előtt megszakítják a kezelést, egyes betegek nem fogadják el az orvosi utasításokat, ezért számításba jön annak lehetősége, hogy az ellátottaknak orvosi felügyelet mellett, az ellátó helyen kell bevenni az esedékes gyógyszeradagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Háromszor több a HIV-fertőzött

Két év alatt megháromszorozódott az AIDS elleni gyógykezelésbe bevont betegek száma a szegény és átmeneti gazdaságú országokban, és 2005 végére elérte az 1,3 milliót - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az AIDS elleni küzdelmet irányító ENSZ-szervezet (UNAIDS) jelentésében.

HVG Plázs

Nyolc évvel hosszabb életre számíthatnak a magyar nők

Továbbra is jelentős különbség mutatkozik Magyarországon a nők és a férfiak várható élettartama között: a "gyengébbik nem" képviselői a rendszerváltás idején hosszabb életre számíthattak a hazai férfiakhoz képest, mint másfél évtizeddel később, 2004-ben.

MTI Tech

Vérrendellenességet gyógyítanak génterápiával

Génterápiával sikerült első ízben meggyógyítani a vér egy veleszületett elváltozását Németországban, svájci kutatók részvételével, s az orvosok azt remélik, hogy az elv alapján más vérbetegségeket is kezelni lehet majd a jövőben.

hvg.hu Plázs

Szervbotrány az Egyesült Államokban

Évente több mint egymillió amerikai esik át olyan sebészi beavatkozáson, amelynek során elhunytakból származó csontokat vagy egyéb szöveteket ültetnek a szervezetükbe. De mi történik akkor, ha a felajánlott szövet egy olyan ember teteméből származik, aki rákban, AIDS-ben vagy hepatitiszben halt meg?

hvg.hu Plázs

Hatékony terápia a cukorbaj szövődményei ellen

Egy amerikai tanulmány szerint az inzulindependens, 1-es típusú cukorbaj esetében a vércukor-szint szigorú ellenőrzésével akár 50 százalékkal is csökkenthető a végzetes szövődmények – mint a szívbetegség vagy a stroke – kialakulása.

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint