szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy melegben a szervezetnek nincs szüksége sok szénhidrátra, általában nem is esik jól a "tömény" sütemény, mindenki szívesebben fogyaszt hűsítő fagylaltot. A tej- illetve vízalapú fagylalt, jégkrém-választékból a cukorbetegek is találhatnak egészségi állapotuknak megfelelőt - olvasható a Táplálkozás és Tudomány nyári hírlevelében.

A kánikula idején való megnövekedett folyadékfogyasztás szükségességének hangsúlyozása mellett a dietetikusok azt tanácsolják, hogy  a helyes táplálkozásban alappillér legyen a változatosság és a mértékletesség, ami az édességek fogyasztására is érvényes. Ne a főétkezések helyett, hanem azok végén, záró fogásként kerüljön az asztalra a desszert.

Heti 1-3 alkalommal ajánlott édességet fogyasztani, ami lehet egy szelet sütemény, 25-30 gramm csokoládé vagy egy gombóc fagylalt. A cukorral való édesítés általában nem tilos, de ahol lehet, érdemes elkerülni ennek használatát. Kánikulában például a csak citrommal ízesített limonádé üdítőbb lehet, mint a cukros változat. (A cukorból származó energia mennyisége a napi energia bevitel maximum 10 százalékát tegye ki – ez egy kb. 2000 kcal energiát tartalmazó étrendben nagyjából 2 evőkanálnak felel meg.)

Süteményből inkább a tejalapú, gyümölcsös szeletet érdemes választani. A házi puding többféle gyümölccsel dúsítható, akárcsak a tejbegríz vagy tejberizs. Ma már cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az édesség élvezetéről, viszont rájuk fokozottan érvényes, hogy tüzetesen el kell olvasni a kiválasztott termék feltüntetett összetevőit. Csokoládé vásárlásánál a kakaótartalmat kell elsősorban figyelni, minél magasabb ugyanis a kakaótartalom, annál bátrabban fogyasztható.

Az édességek kiválasztásánál nem szabad megelégedni a terméken feltüntetett "light” jelzővel, mert az sok esetben nem a cukor-, hanem a zsírtartalom csökkentését jelenti. Erre különösen a cukorbetegeknek kell odafigyelniük - írja a dietetikusok hírlevele.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Halált okozhat a földimogyoró

Amerikában a lakosság több mint egy százaléka allergiás a földimogyoróra, s élete duplán veszélyeztetett: a mogyoróallergia életveszélyes rohamot okoz, de az amerikai konyhaművészetet annyira áthatja a mogyoróolaj és mogyoróvaj, hogy fel sem tüntetik a termékeken a mogyorót, noha nyomokban szinte minden élelmiszerben, s sok kozmetikumban jelen van.

MTI Plázs

Az elhízás növeli a mellrák kockázatát

A menopauzán túlesett nők esetében a testsúlynövekedés arányosan növeli a mellrák kialakulásának eshetőségét, a fogyás viszont csökkenti a betegség létrejöttének kockázatát.

hvg.hu Plázs

Koleszterin: a jó, a rossz és a csúf

A szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb kiváltó tényezője a nem megfelelő koleszterin-szint. Bár örökletes tényező is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stresszhatások mellett az étkezés szintén befolyásolhatja szintjét a vérben. Ha leletén a koleszterinszintje 6,5-7,8 mmol/l értéknél, vagy triglicerid szintje 1,7 mmol/l-nél magasabb, nagy az érelmeszesedés és az infarktus kockázata, forduljon orvoshoz!

MTI Plázs

Meggylével az izomláz ellen

A meggylé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az intenzív fizikai terhelés után szokásosan kialakuló izomlázat - irta a The New York Times egy vizsgálat eredményét idézve.