szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon az összes halálozás 75 százaléka daganatos, szív-és érrendszeri betegségekkel okolhatók, amelyek jelentős hányada egészséges táplálkozással megelőzhető lenne.

A közétkeztetés ügye nem tud előrébb mozdulni összefogás nélkül - állítja a Tegyünk Egészségünk Színvonaláért (TESZ) Alapítvány, amely az Élelmezésvezetők Országos Szövetségével (ÉLOSZ) gyermekélelmezési konferenciát rendezett Az egészség befektetés címmel szerdán, Budapesten. 
 
Nem lehet elég korán kezdeni?
© sxc.hu
A konferencia fővédnökének Dobrev Klárát és Rogán Antalt kérték fel. Az eseményen Rogán Antal jelent meg, aki abban látja a közétkeztetés problémáját, hogy megszűntek az óvodákban, iskolákban a saját konyhák, helyüket átvette a céges étkeztetés, amely nincsen szabályozva. Nincs meghatározva például, hogy mekkorának kellene lennie a normatívának, de nincs tápanyagelőírás sem, amelynek minimálisan meg kellene felelni. Rogán szerint átfogó keretszabályozásra lenne szükség. Személy szerint ő parlamenti képviselőként és polgármesterként is szívesen támogatná egy menza törvény létrehozását.
 
Kamocsai Gábor, az ÉLOSZ főtitkára szerint a közétkeztetésnek a szabályozáson túl még szemléletváltoztatásra lenne szüksége, és több pénzre, mert az egészséges táplálkozás nem olcsó.
 
Magyarországon az összes halálozás 75 százaléka daganatos, szív-és érrendszeri betegségekből származik, amelyek jelentős hányada egészséges táplálkozással megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet az esemény sajtótájékoztatóján a TESZ Alapítvány.
 
A szervezet idén legfontosabb céljának tekinti, hogy felhívja a figyelmet: az egészség befektetés. Magyarország abban a speciális helyzetben van, hogy a közétkeztetés az óvodások 97 százalékát, az általános iskolások 59 százalékát, vagyis az ifjúság nagy részét érinti. A tudatos, egészséges életmód kialakítását pedig már fiatal korban érdemes elkezdeni.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Egészségtelenül táplálkoznak a kisgyerekes családok

A gyereket nevelő, s velük egy háztartásban élő felnőttek több telített zsírsavakban gazdag élelmiszert esznek otthon, mint a gyermektelenek - derült ki az amerikai táplálkozástudományi és dietetikai kérdésekkel foglalkozó társaság (American Society for Nutrition) honlapján közölt tanulmányból.

hvg.hu Plázs

Táplálkozási tanácsok: milyen betegségeket előzhetünk meg?

A helyes táplálkozás továbbra is az egyik legkellemesebb módja a rák megelőzésének, illetve egészségünk megőrzésének. Összeállításunkban különféle tanulmányok eredményeiből szemezgettünk, amelyekből kiderül, milyen betegségeket előzhetünk meg a zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztással.

MTI Plázs

Táplálkozási dilemmák: mikor és mennyit együnk?

Kényelmesebben élünk mint elődeink, ráadásul kevesebbet mozgunk, és többet fogyasztunk, mint amire szervezetünknek, az adott aktivitási szint mellett igénye lenne. A dietetikustól megtudtuk, hogyan táplálkozhatunk egészségesebben.

MTI Táplálkozás

A táplálkozási szokásaink már az anyaméhben eldőlhetnek

Egy olasz orvos csoport a táplálkozási zavarok és a születéskori rendellenességek között talált párhuzamot: egy lehetséges magyarázat szerint az anya táplálkozása a terhesség alatt kihat a magzat agyának fejlődésére, s a terhesség alatti, illetve születés utáni táplálkozási rend egész életre beprogramozza az étvágy helyes vagy helytelen működését.