szerző:
hvg.hu

A szexuális úton terjedő humán papillomavírus (HPV) több rákmegelőző állapotért is felelős. A HPV-szűréseknek köszönhetően egyre több fertőzést diagnosztizálnak, ám egyelőre nincs megfelelő antivírus kezelés. Éppen ezért a világ egyik vezető gyógyszergyártója a Roche, illetve a rákgyógyszereiről ismert Transgene összefogtak, hogy kifejlesszenek egy új terápiás vakcinát.

A lányokat jobban érdekli
A HPV-szűrés négyezer, az oltás kilencvenezer forintba kerül, az utóbbit ráadásul korhatárhoz is kötik. Egyedül az V. kerületben élő, tizennyolc évesnél fiatalabb lányok helyett fizet az önkormányzat ápriliostól. "Volt egy kijelölt korcsoport, a tizenötéveseknek adtuk be először az oltásokat, majd kiterjesztettük minden tizennyolc éven aluli fiatalra" - mondta a hvg.hu-nak Szaszovszky Mária gyermek-háziorvos. Mivel az első fertőzés a szexuális élet kezdetéhez köthető, ami ma már egyre korábban történik, a vakcina beadásának egyik kritériuma, hogy a páciens még "ártatlan" legyen, a fertőzéss kialakulását akadályozva meg ezzel. Eddig 220 fiatal igényelte a védőoltást, főként lányok jönnek el, noha a fiúknál is ugyanolyan fontos lenne - hangsúlyozta a háziorvos, hozzátéve: jövőre is folytatódik az ingyenes program.
A szexuális úton terjedő humán papillomavírus (HPV) több rákmegelőző állapotért is felelős. A HPV-szűréseknek köszönhetően egyre több fertőzést diagnosztizálnak, ám egyelőre nincs megfelelő antivírus kezelés. A sebészeti kimetszés jelenleg az egyetlen gyógyászati megoldás, és hatékony is, ám szövődményekkel és visszafertőződéssel járhat.

A világ egyik vezető gyógyszergyártója a Roche, illetve a rákellenes gyógyszereiről ismert Transgene összefogott egy olyan vakcina kifejlesztése érdekében, amely nem a HPV-vírus okozta fertőzések megelőzését, hanem a már kilakult betegségek kezelését segítené. A megállapodás részét képezi a jelenleg klinikai fejlesztés alatt álló Transgene terápiás vakcinája, amely jó eredménnyel gyógyítja a cervikális intraepiteliális neopláziát (CIN) - a HPV-fertőzés egyik, a rák legkezdetlegesebb, csak a hámra kiterjedő formája -,  illetve a méhnyak rákmegelőző állapotának rendellenességeit. A vakcina tesztelése már túl van a második fázison  - önkénteseken, majd nagyobb betegcsoporton tesztelték-, és éppen a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokra vár, ahol további bizonyítékokat gyűjtenek arra, hogy a gyógyító és kockázati arány elfogadható-e a készítménynél. Ezen vizsgálatok pozitív eredményei nélkül ugyanis nem leeht törzskönyvezni egy új gyógyszert.

A HPV vírust teszik felelőssé a méhnyak rákmegelőző elváltozásaiért. A leggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedés, amely világszerte körülbelül négyszáz millió nőt érint. A legtöbb fertőzés egy éven belül megszűnik, ám a fennmaradó esetekben a megbetegedésre néhány év vagy évtized múlva 2. vagy 3. fokú cervikális intraepiteliális neoplázia (CIN 2/3) – olykor pedig mint méhnyakrák – formájában derül fény. Évente 1,4 millió új méhszájsebet, és félmillió méhnyakrákot diagnosztizálnak, amelyek hozzávetőlegesen közel fele a HPV16-tal hozható kapcsolatba. A HPV16 genotípusai, mint a HPV18, 31 és 33, által fertőzött méhnyaki sejtek a legnagyobb eséllyel rákosodnak el.

Az új vakcinát tehát nem a betegség megelőzésére, hanem a fertőzöttek kezelésekor használható terápiás oltásként, amelyet a cervikális intraepiteliális neopláziát, majd a későbbiekben méhnyakrákot okozó HPV egyik altípusa (16) ellen fejlesztettek ki. A gyógyszer alapját a nagymértékben legyengített, teljesen ártalmatlan úgynevezett MVA (módosított Ankara vírus) kórokozó közvetítő képezi, amely mint egy hatásjavító szer fokozza a HPV16 ellenanyag-termelését a szervezetben. Mint ismeretes, a terápiás vakcina az emberek immunrendszerét erősíti, hogy le tudják győzni a betegséget. A HPV16 vírussal fertőzött nők terápiájaként javítja az immunrendszert, kifejezetten a HPV16 által fertőzött, rákmegelőző genetikai változáson átesett (a HPV16 E6 és E7 antigének megjelenése) sejtekre fókuszálva. Mindemellett hatásjavítóként (interleukin-2 receptor molekula, immunsejtek felszínén található) serkenti a szervezet védekező rendszerének a fertőzés leküzdéséhez. Az interleukin-2 receptor molekula a nyugalomban lévő immunsejtek felszínén alig található meg, míg a működő (aktivált) immunsejtek szaporodásában és hatékony működésében fontos szerepet játszik, nélküle a szervezet védekezése lehetetlen volna.

A klinikai vizsgálatok második fázisában a vakcina biztonságos és jónak ígérkező klinikai eredményeket mutatott és hatékonyságot mutatott a HPV16 CIN 2/3 esetében (ez azt jelenti, hogy a vizsgált sejtek 2/3-3/3-ában tumorsejtekre jellemző elváltozások találhatók). Egy tavaly nyilvánosságra hozott, HPV16 CIN 2/3-mal diagnosztizált 21 nőt vizsgáló francia kísérlet eredményei bíztatóak voltak, mivel tíz nő esetében hat havi vakcinás kezelés után a CIN2/3 semmilyen szinten nem volt kimutatható – azaz visszafejlődött a rákmegelőző állapot, valamint a HPV16 E6 és E7 antigének is eltűntek. Mindemellett semmiféle mellékhatást nem észleltek, s újrafertőzés sem volt tapasztalható. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisában a tervek szerint ötszáz főnyi HPV16 által okozott CIN2/3-mal fertőzött pácienst vonnak be. 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igazgyöngyös rajzok osztrák selyemkendőkön

Igazgyöngyös rajzok osztrák selyemkendőkön

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Ősszel jön az 5G, de mit kell tudni róla?

Ősszel jön az 5G, de mit kell tudni róla?

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester