szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden harmadik rákmegbetegedést a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány okozza. S ebből adódik a következtetés: egészségünk megőrzése, illetve a rák elkerülése érdekében a legtöbbet akkor tehetjük, ha odafigyelünk a táplálkozásra, többet mozgunk, s a túlsúlytól igyekszünk minél előbb megszabadulni.

Helyes táplálkozással és több mozgással a rák sok esetben elkerülhető lenne - erősítették meg német kutatók legfrissebb tanulmányukban. A Berlinben nyilvánosságra hozott jelentés megállapításai tulajdonképpen nem újak, új azonban, hogy a német szakértők is riadót fújtak. Így egyebek között felhívták a figyelmet: több rákfajta esetében bizonyított, hogy az az elhízásra, illetve a testzsírtömegre vezethető vissza. Az említett rákfajták közé sorolták mindenekelőtt a végbél-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a méh-, valamint az emlőrákot is, ami meglehetősen riasztónak tűnik.
 
Mindennek fényében a német orvosok úgy vélik, hogy a testsúlyra soha nem késő odafigyelni. Figyelmeztettek arra is, hogy a súlyt jobb "stabilan" tartani, azaz növelheti a megbetegedés kockázatát az is, ha valaki lefogy, majd megint meghízik, s ezt követően újból fogyókúrába kezd. A túlsúly megakadályozása érdekében pedig egyebek között arra intettek, hogy naponta "legkevesebb félórát" kellene intenzíven mozogni.
 
A további javasolt óvintézkedések között szerepel az vörös húsok - mindenekelőtt a marha- és a disznóhús - kerülése, azok ugyanis elsősorban a végbélrák kockázatát növelik. A vörös húsokból éppen ezért hetente fél kiló elég, s ebbe az engedélyezett mennyiségbe - bármennyire is "szomorúnak" tűnhet - beletartoznak a húsfélék feldolgozott formában, így például kolbászként is.
 
A másik rendkívül szigorú figyelmeztetés az alkohollal kapcsolatban hangzott el. A szakértők eszerint a férfiak számára naponta maximum két pohárral, a nők számára pedig eggyel engedélyeznek, s elsősorban vörösbort. Ennél több bizonyítottan rákot okoz.
 
A legfrissebb becslések szerint évente világszerte mintegy 11 millióan betegszenek meg rákban, s közülük körülbelül 7 millióan halnak meg a betegség következtében. Még riasztóbbak ugyanakkor azok a becslések, amelyek szerint ez a szám 2030-ra megkétszereződhet.
 
Mindennek alapján a tanulmány már rendkívül sokat, de még mindig nem eleget hangoztatott végkövetkeztetése az, hogy a rák jelentős mértékben összefügg az életmóddal. Ennek kapcsán pedig az örök érvényű figyelmeztetés: jobb félni, mint megijedni, azaz a rák megelőzése érdekében mindent megtenni, ami csak tőlünk telik.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Egyre többen fognak rákban meghalni

A jelenleginek több mint kétszeresére emelkedhet az egy év alatt rákbetegségben elhunytak száma 2030-ra, és leginkább a fejlődő országokban romlik majd a helyzet - figyelmeztet az ENSZ Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége.

hvg.hu Plázs

Hogyan előzzük meg a vastagbélrákot?

A daganatos megbetegedések közül a vastagbélrák kapcsolódik leginkább az étrendhez, nem csak a megelőzésben, hanem a következmények szempontjából is.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

Bari Máriusz Plázs

Bőrrákot gyógyíthat a brokkoli-kivonat

A John Hopkins Egyetem tudósai szerint a brokkoliból készített, kenőcsként használandó kivonat megelőzheti a bőrrákot. A szulforafán nevű hatóanyaggal korábban már kimutatták: a gyomorrák kialakulását is vissza tudja szorítani.

Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Márciustól újra nő a képviselők fizetése

Márciustól újra nő a képviselők fizetése