szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

Ingyenes a szűrés, mégsem elég népszerű
© Marton Szilvia
A világon évente több mint egymillió nőről derül ki, hogy mellrákos, leggyakrabban az 50-60 éves korúaknál, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizáltak már daganatot. Az egyetlen jó hír, hogy idejében felismerve a betegség csaknem minden esetben gyógyítható. "Évente körülbelül hétezer új emlőrákos esetet diagnosztizálnak, s ezeknek csaknem fele meg is hal" - vázolta a magyarországi helyzetet a hvg.hu-nak Kahán Zsuzsanna, klinikai onkológus, a Szegedi Tudományegyetem onkológiai központjának docense. A rengeteg mellrákellenes és felvilágosító kampány, illetve az ingyenes szűrések ellenére sem árulkodnak javulásról a számok - mondja Kahán doktornő -, nem úgy, mint az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt években látványosan visszaszorultak az emlőrákos esetek, ami elsősorban a változókori női nemi hormonpótlás visszaszorításának köszönhető".

Műtét, de hol?
„Felszólítottuk az ÁNTSZ-t, dolgozza ki azokat a szabályokat, amelyek garantálják, hogy a jövőben csak olyan intézményben végezhessenek emlőműtétet, ahol annak megvannak a szakmai követelményei - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A tárcavezető annak kapcsán beszélt erről, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint a kórházak több mint fele nem felel meg a mellműtétekre vonatkozó szakmai előírásoknak. Eszerint csak ott lehetne ilyen műtéteket végezni, ahol az operációk száma éves szinten eléri a hetvenet. Ilyen számú beavatkozás esetén biztosítható ugyanis megfelelő tapasztalat és gyakorlat. Tavaly az ország 103 egészségügyi intézményében 8063, a tb által finanszírozott mellműtétet végeztek, ám a vizsgált kórházak közül mindössze 41 intézmény felel meg az előírásoknak; 62 kórházban a beavatkozások száma nem érte el a 70-et, 46 intézményben pedig 35-nél kevesebbszer műtöttek.
Az ingyenes szűrővizsgálatok keretében a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak postán, amellyel felhívják a figyelmüket, hogy pontosan mikor kell megjelenniük a vizsgálaton. (Külön kérésre természetesen bármikor elvégzik a vizsgálatot, két szűrési időpont között is, ilyenkor azonban számolni kell a sokszor hetekig tartó várakozási idővel.) Mammográfiás szűrést legkorábban 30 éves korban végeznek, de akkor is feltételekkel; az például nyomós ok, ha a családban már előfordult mellárákos eset. Negyvenöt éves korig a szakma ajánlása szerint három évente kell elvégezni, míg ötven éves kor felett évente javasolják a mammográfiát minden nőnek.

"Az életkor alapján 1,3 millió veszélyeztetett nőről beszélhetünk, a felszólítottak 40-42 százaléka tesz eleget a meghívásnak" - árulta el a hvg.hu-nak Budai András országos szűrési koordinátor, valójában hányan mennek el a vizsgálatokra, amit kifizet helyettük az Országos Egészségügyi Pénztár. Budai doktor szerint ideális lenne, ha az érintettek legalább 70 százaléka eleget tenne a felszólításnak, hiszen az alig húszperces vizsgálat életeket ment, s menthetne még többet is. Ilyen részvételi aránynál például már 30 százalékkal lehetne csökkenteni az emlőrák áldozatait, pillanatnyilag  ugyanis közel 2400-an halnak meg évente ebben a betegségben, ami nagyon sok.

Kahán Zsuzsanna szerint azonban népszerűbb a szűrés, mint azt a statisztika mutatja, sokan ugyanis nem az ÁNTSZ-szűrés keretében, hanem egyéb csatornákon  - klimax-ambulanciákon vagy háziorvosi beutalóval - veszik igénybe. Ez rontja az értékelés lehetőségeit, de még mindig jobb, mint ha valaki semmilyen módon nem venné igénybe a vizsgálatot. A legfontosabb, hogy a szűrés valóban szakmailag felkészült, akkreditált szűrőcentrumban történjék - hangsúlyozza a klinikai onkológus, aki szerint az egészségtudatosságot felvilágosítással lehet segíteni, s nemcsak a szűrésre vonatkozó információkkal, hanem az elsődleges megelőzést célzó egyéb, életmódra vonatkozó neveléssel.


Miért kerülnek veszélybe a mellek? (Oldaltörés)

Mammográfia. Kiderül, ha baj van
© Marton Szilvia
Sokféle emlőrákkal állunk szemben, így a daganatok kialakulásának oka is különböző - magyarázza Kahán doktornő -, a leggyakoribb azonban a hormonális hatás. Ebben az esetben leggyakrabban az étkezés, pontosabban a fokozott kalórabevitel, a kevés mozgás, s az így kialakult túlsúly, illetve a nemi hormonkezelések  - változókori hormonpótlás, fogamzásgátlók szedése - tehetők felelőssé. "Sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogyan lehetne megelőzni ezt a rettegett kórt" - meséli az onkológus, majd gyorsan hozzáteszi, a korai terhességvállalás például védelmet nyújt a mellrák fent említett típusával szemben. A nem hormonális alapon kialakuló emlőrákok hátterében a súlyfelesleg, a több korai illetve a késői  - 30 éves kor utáni - terhességvállalás szerepét mutatták ki. Mindkét fő típus kialakulása ellen véd a szoptatás. Az étrendünknek és az életmódunknak is szerepe lehet a megelőzésben, a zsírszegény, telítetlen zsírsavakban, zöldségben, szójában gazdag táplálkozás védő hatással bír, csakúgy, mint a D-vitamin kellően magas bevitele.

Nemcsak a daganat sokféle, a betegség kiderítése is történhet többféle, pontosabban háromfajta vizsgálattal. Az egyik legegyszerűbb a tapintás révén történő, amely lehet önvizsgálat is. Húszéves kortól ajánlott az emlők havonkénti önvizsgálata, különösen az olyan családoknál, ahol a női ágon  - nagymama, édesanya, testvér - a betegség már előfordult. De a rendszeres önvizsgálat esetén sem nélkülözhető az emlők orvossal történő időszakos átvizsgáltatása. Ez utóbbi a nőgyógyászati rutinvizsgálat keretén belül kérhető: húsz és negyven év között legalább három évente egyszer, negyven év fölött pedig évenként el kell végeztetni. A következő lépés mammográfia vagy az emlőultrahang: azoknál, akik még nem szültek, először csak emlőultrahangot használnak a kivizsgáláshoz, s csak gyanús elváltozás esetén végzik el a mammográfiát, illetve a mintavételt a csomóból. Ez utóbbit aspirációs biopsziának nevezik, s akkor van rá szükség, ha a mammográfia tumorgyanús elváltozást jelzett.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a mammográfia az egyik legnehezebb ága a röntgendiagnosztikának, a vizsgálat tökéletesen elvégezve sem nyújt teljes biztonságot: öt kezdődő tumor közül egyet nem vesznek észre, mert például nem minden szövetszerkezetű emlő alkalmas arra, hogy azon a készülék nagy biztonsággal „átlásson". Az álnegatív esetek és a gyorsan fejlődő tumortípusok miatt is fontos az, hogy a nők ne hagyjanak ki szűréseket, rendszeresen vegyenek részt a vizsgálaton, mert a többszöri megjelenéssel növelni lehet az esélyt, hogy időben felismerjék a bajt, s azonnal orvosolják.

A terápia fő válfajai  - a műtéten kívül - a kemoterápia, a hormonterápia, a molekulárisan célzott gyógszerezés, illetve a sugárterápia; bármelyikről is legyen szó a beteg biztos lehet abban, hogy korszerű kezelést kap, mert óriási fejlődés történt a gyógyításban az elmúlt években - mondta Kahán Zsuzsanna. A műtétet ezekkel kiegészítve fokozható a teljes gyógyulás esélye. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a rák valóban korai kezelésében nem feltétlenül szükséges ezeket alkalmazni. Az időben felismert daganatoknál nagy az esélye, hogy a műtét pillanatában a tumor lokális, vagyis nem terjedt szét a szervezetben. Ilyenkor a műtét vagy a kiegészítő terápia, a sugárkezelés elegendő a teljes gyógyuláshoz. Ezért is fontos, hogy hatékony szűrési rendszerben diagnosztizálják a több mint 90 százalékban gyógyítható betegséget. Így a fenti onkológiai kezeléseket csak az esetek egy részében indokolt alkalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét