szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lesz tabletta, amely megfelel 4 vagy 8 óra jó minőségű alvásnak. A telemedicina révén a kórház házhoz jön, míg a szupermarketekben „ötperces klinikák” működnek majd. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

1. Öregedés. Az öregedés megatrend, amely óriási hatást gyakorol majd az egészségügyi ellátásra, mivel nemcsak tovább élnek majd az emberek, hanem tovább is lesznek egészségesek. Kínában jelenleg 134 millió a 60 évesnél idősebbek száma. Ez a teljes lakosság 10 százalékának felel meg, ám a 60 felettiek részaránya 2050-ig az előrejelzések szerint 30 százalékra nő. Emiatt nyilvánvalóan többet kell majd költeni gyógyszerekre és az idősek gondozására, de a gyakori betegségek listáját is át kell írni majd. Mindez kihat sok mindenre, a memóriafrissítéstől a testrészek mesterséges pótlásáig. Gyakoribb lesz, hogy több nemzedék él együtt egy fedél alatt, és több vitát hallhatunk például az eutanáziáról vagy a 70 fölöttiek szexuális életéről.

2. Telemedicina. A kórházi tartózkodás és kezelés költségének növekedése, valamint a távoli monitorozás és a drót nélküli kommunikáció fejlődése következtében terjedni fog a betegek otthoni figyelése, a távdiagnózis és a távkezelés. Vagyis a kórház „helybe jön”. Közben beindul egy fordított irányú trend is, házhoz megy az orvos, és személyes ellátást nyújt azoknak, akik ezt megengedhetik maguknak.

3. Alvástudomány. A jövőben gyakrabban fogjuk kiégettnek érezni magunkat, ezért jobban ki leszünk téve az idegösszeomlásnak, a szorongásnak, a depressziónak. Fellendülés várható az alvás „szerkezetének” kutatásában – jobban megismerjük a különböző alvási állapotokat és azt, hogyan hatnak ezek az állapotok az egészségre, vagy akár a tanulásra, az intelligenciára. Olyan ritkán tudjuk majd igazán jól kialudni magunkat, hogy a státuszszimbólumok sorában az alvás megelőzheti a pénzt és a szexet. Növekedhet az alvásjavítók forgalma, és specialistákhoz járhatunk alvási szaktanácsokért. Sokkal többet fogunk költeni kiváló minőségű alvási segédeszközökre: ágyra, matracra, párnára, lesznek köztük igazi high-tech termékek is. Lesz tabletta, amely megfelel 4 vagy 8 óra jó minőségű alvásnak, azaz megszabadulunk a tényleges alvás kényszerétől, bár nem tudhatjuk, hogy ennek milyen hosszú távú következményei lehetnek.

Jövő dosszié
Rendelje meg a könyvet kedvezménnyel és ingyenes házhozszállítással!
4. Orvosi turizmus. Az egészségügyi ellátás is globalizálódik abban az értelemben, hogy a betegek (mármint akik megengedhetik maguknak) a világ bármely részén kezeltethetik magukat a színvonalasabb ellátás reményében vagy azért, hogy olcsóbban ússzanak meg rutinbeavatkozásokat. Lesznek tehát olcsón kínált „orvosi menük”, orvosi kezelések feltételeinek megteremtésére szakosodott utazási irodák és hotelszerű luxuskórházak, ahol intelligenciaimplantátumtól memóriapirulákig minden kapható. A betegellátás spektrumának másik szélén megtaláljuk majd a szupermarketekben működő „ötperces klinikákat”. A piac mindkét oldalát maroknyi világcég fogja kézben tartani, amelyek szerte a világban kis költséggel működő alvállalkozókkal dolgoznak majd.

5. Memóriafrissítés, memóriaradírozás. Milan Kunderát szabadon idézve, a jövő a memória harca a felejtés ellen. Az egyéni és a kollektív felejtést az átlagos élettartam növekedése és a gyorsuló élettempó – s amit ez magával hoz: az információ túlkínálata – gerjeszti. Az új technikai eszközök maguk alá temetik mai szavainkat és képeinket, mert nem vesződhetünk azzal, hogy egyik formátumból a másikba vigyünk át fájlokat. Mindegy, hogy rosszul sikerült randevúról, korrupt politikusról vagy népirtásról van-e szó, mindent könnyen elfelejtünk és megbocsátunk. Rossz ez az egyénnek és rossz a társadalomnak is, mert újra és újra elkövethetjük azokat a hibákat, amelyeket kivetettünk emlékezetünkből. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó