Veszélyes lehet a B-vitamin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A folsav, valamint a B-vitaminok szívre gyakorolt feltételezett jótékony hatásának vizsgálatát alig három év után be kellett szüntetni, mivel amellett, hogy semmiféle pozitív eredményt nem sikerült találni, kiderült, hogy a fenti kiegészítők akár még ártalmasak is lehetnek.

A folsav, valamint a B-vitaminok szívre gyakorolt feltételezett jótékony hatásának vizsgálatát alig három év után be kellett szüntetni, mivel amellett, hogy semmiféle pozitív eredményt nem sikerült találni, kiderült, hogy a fenti kiegészítők akár még ártalmasak is lehetnek.

„Az eredmények megerősítik számos nemrégiben megjelent vizsgálat következtetéseit: a B-vitaminpótló kezelés nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát, viszont akár még veszélyes is lehet" - mondta el Alice H. Lichtenstein, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástan professzora. A témában megjelent cikk a Journal of the American Medical Association augusztusi számában olvasható. A vizsgálathoz a norvég bergeni Haukeland Egyetemi Kórház kutatóinak csaknem 3100 önkéntest sikerült találniuk. Háromnegyedük különböző adag B-vitamint és folsavat (amely kémiailag szintén B-vitamin) szedett, míg a többiek placebót  (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak.

Idő előtt, 38 hónap elteltével le kellett zárni a vizsgálatot, miután kiderült, hogy sem a folsav-B12-vitamin, sem a folsav-B6-vitamin kombináció nem fejti ki a remélt hatást a halálozás, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése terén. Az agyérkatasztrófák száma ugyan enyhén csökkent a folsavat szedő betegeknél, ám a rákos megbetegedések aránya valamelyest nőtt, bár egyik sem érte el a statisztikailag szignifikáns mértéket. A korai befejezésre azért került sor, mert egy másik norvég tanulmány szintén felvetette, hogy a folsav- és B-vitamin-pótlás fokozza a rák kockázatát.

A lényeg azonban Lichtenstein professzor szerint, hogy nincs rá bizonyíték, a B-vitaminokat érdemes lenne szedni a szívbetegség megelőzésére; vannak viszont ellenérvek. A két vizsgálatot azért indították el, mert megfigyeléses vizsgálatok szerint a homocisztein nevű fehérje magas szintje fokozza a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját. A homocisztein szintje 30 százalékkal csökkent is a három év folyamán a folsavat és B-vitamint szedő résztvevők vérében, ám ez a csökkenés nem járt együtt a várt megelőző hatással. Az Egyesült Államokban rendszeresen folsavval dúsítják az ételeket, mivel a folsav csökkenti az idegcső záródási rendellenességként ismert fejlődési rendellenességek előfordulását. A szakértő tanácsa a napi egy multivitamin tablettán kívül a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, nem pedig a különböző egy-egy vitaminra épülő készítmények fogyasztása.