szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségű alkohol hatására jó érzést keltő anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism című szaklap online kiadásában.

Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különböző mennyiségű alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevű hormon szintje.

A kutatók megjegyezik, hogy a kellemes hatás, melyet a "boldogsághormon" kivált, a további alkoholadagok után már nem jelentkezik, sőt nagyobb mennyiségű alkohol hipnotikus hatást, szorongást válthat ki. A szakemberek szerint megállapításaik az alkoholizmus kezelésének mainál jobb, specifikus megközelítését adhatják.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Alkoholproblémák: mikortól nagy a baj?

Az alkoholizmus népbetegség. Bár egyes felmérések szerint a magyarok közel fele – saját bevallása szerint – egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, becslések szerint Magyarországon nyolcszázezer alkoholbeteg él, és csupán csak öt százalékuk fordul orvoshoz, pedig a mai terápiás módszerekkel a függőség hatékonyan kezelhető.

hvg.hu Plázs

Alkoholmérgezés: hol a határ?

Az alkoholfogyasztás következményei igen változóak egyéni érzékenységtől, nemtől, testtömegtől, aktuális egészségi és fizikai állapottól, esetleges gyógyszeres kezeléstől, valamint az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően.