szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kor előrehaladásával az agyszövetben parányi vérzések mutathatók ki, amelyek véralvadást gátló gyógyszerek szedése esetén gyakrabban megjelennek. A több kérdést, mint választ tartalmazó tanulmányt az Archives of Neurology folyóirat közölte.

Az új képalkotó módszerek jóvoltából mind többet tudunk az emberi test belsejéről. A mágneses rezonancia egyike azon vizsgálati eljárásoknak, amelyekkel belső szerveinket, például az agyat lehet fájdalom nélkül tanulmányozni.
   
Rotterdamban az Erasmus Orvostudományi Egyetem szakértői a módszerrel annak kidolgozása óta foglalkoznak. A mágneses rezonancia, amelyet gyakran csak a rövidítésül kialakított betűszóval, MRI-vel jelölnek, igen erős mágneses térerő kialakításával működik.
   
Az MRI-vizsgálat során az emberi test szöveteiben lévő víz atomjai idomulnak a mágnes hatására úgy, hogy megfelelő érzékelő segítségével látható kép jelenik meg és az a belső szerveket olyan részletességgel ábrázolja, amire korábban semmiféle technika útján nem volt mód.
   
A holland kutatók már tavaly közölték, hogy az olcsónak aligha mondható eljárással ezernél több, 70 évesnél idősebb ember agyát tanulmányozták. A mágneses képalkotás az agyban voltaképp a vasat mutatja ki. Vérünk vörös festékében vas található és ha az erekben áramló vér kikerül a környező szövetekbe, ott a vasat tartalmazó fehérje lerakódik és így ezek a parányi bevérzések kimutathatók.
   
Monique M. B. Breteler és munkatársai azt találták, hogy minél idősebb embereket vizsgálnak, annál gyakoribb a mini-vérzések jelenléte az agyszövetben, ami arra utal, hogy a hajszálerekből parányi vérzések történnek, melyek jelentősége egyelőre nem ismert.
   
A munkacsoport most arra hívta fel a figyelmet, hogy az öregek agyában főleg akkor találtak ilyen, vasmolekulákat tartalmazó foltokat, ha a vizsgált személyek véralvadást gátló gyógyszereket is szedtek.
   
A megfigyelés nem meglepő, hiszen nagyobb az esély a hajszálerek falának apró megrepedése esetén a vörösvértestek kiszivárgására, ha a vér megalvadását akadályozzák. A kutatók azt is kimutatták, hogy ez a jelenség olyan gyógyszerekkel történő kezelés esetén volt megfigyelhető, melyek a vérlemezkék összetapadását gátolják.
   
A szakemberek további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak tisztázására, hogy az észlelt eltéréseknek milyen jelentősége van a gyógyítás szempontjából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót