szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A tisztább környezet iránti elkötelezettség világszerte népszerű elképzelés, leginkább mégis a tehetős országok...

©

A tisztább környezet iránti elkötelezettség világszerte népszerű elképzelés, leginkább mégis a tehetős országok élvezik a károsítatlan környezetet a kutatás szerint, amely 149 ország állapotát vizsgálta az úgynevezett Environmental Performance Index (EPI, környezetvédelmi teljesítmény index) alapján. Az országok teljesítményét 25 mutató alapján összegezték, egyebek mellett beszámították a levegő szennyezettségét, a vízkészletek tisztaságát és szempont volt a biodiverzitás, a klímaváltozás és a rovarirtószerek használata.
   
A maximálisan megszerezhető 100-ból az éllovas Svájc 95,5 pontot kapott, és a lista első húsz helyéből 14-et európai országok szereztek meg. A második és harmadik helyre az egyaránt 93,1 pontot szerző Svédország és Norvégia került.
   
A kelet-európai államok közül a legelőkelőbb helyezést Lettország szerezte meg 88,8 ponttal. Magyarország 84,2 ponttal lett a 23. a sorban; a régióból megelőzi Szlovénia (86,3 pont), Litvánia (86,2 pont), Szlovákia (86 pont), továbbá Észtország (85 pont) és Horvátország (84,6 pont). (A Forbes sajátos földrajzi felosztásában Horvátország azt az országcsoportot vezeti, amelyhez egyes új EU-tagok, köztük Magyarország mellett az EU-n kívüli kelet-európai térség, valamint Közép-Ázsia is tartozik.)
   
Magyarországgal azonos pontot szerzett Olaszország, amelyet Dánia követ 84 ponttal. Ausztria nagyon jól teljesített, 89,4 ponttal a 6. helyet szerezte meg. A Columbia és a Yale tanulmányából az is kiderült, hogy Magyarország esetében az EPI két összetevője (ezek további mutatókra bonthatók) jelentősen eltérő szintű: az úgynevezett környezeti egészségügyi érték 98,4 százalékos, az ökoszisztéma vitalitása pedig 70,1 százalékos.
   
Mint azt a Forbes magazin megjegyezte, Európában rendelkezésre állnak azok az infrastrukturális feltételek, amelyek révén tiszta víz kerül a poharakba, és megoldott a szennyvíz kezelése is. A lista összeállításakor figyelembe vették az egyes országok üvegházhatású gázkibocsátását, és a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítéseiket is.
   
Éppen ezért tekinthetők különösen értékesnek a fejlődő országok által elért előkelő helyezések: Costa Rica 90,5 ponttal ötödik, míg Kolumbia 88,3 ponttal a kilencedik helyet érte el. Ázsiában a legtisztább ország a 88,9 pontot szerző Új-Zéland, amelyet Japán követ; a világranglistán előbbi a 7., utóbbi a 21. helyen szerepel.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!