szerző:
hvg.hu

A Pennsylvania-i Philadelphia Gyerekkórház legfrissebb tanulmánya szerint az influenzavírus instabillá teszi a szervezet védekezőrendszerét, szabaddá téve az utat más fertőzések előtt. A felfedezés időszerűen, hiszen a világ jelenleg is küzd az új, H1N1 vírus ellen. Végre megértheti az orvostudomány, miért halhatnak bele az influenzába egészséges emberek is.

Az 1918-as influenzajárvány, amely világszerte 50 millió emberrel végzett, főként a fiatalok közül szedett áldozatokat. Ebből a szempontból eltért a szezonális influenzától, amely főleg az gyermekeket és az időseket vitte el. Így nem csoda, hogy már régóta rejtély az orvosok számára, hogyan sikerül egyes emberek esetében komoly betegségeket okoznia az influenza vírusának, és miért az egészséges, máskor pedig az idős, illetve fiatal szervezetet támadja meg.

Annak érdekében, hogy az influenzavírus immunrendszerre gyakorolt hatását tanulmányozhassa, Kathleen Sullivan vezető kutató, sejtanyag-mintákat gyűjtött komoly, közepes influenzát átvészelt, valamint az influenzától távol álló légzőszervi betegségen átesett, és teljesen egészséges páciensektől. A kutató ezt követően megvizsgálta a plazmák citokin szintjét, ez az a fehérje, amely az immunválasz beindulását jelzi. (A citokinek a vérárammal az agyba jutnak, ahol lázat, fáradtságérzetet és étvágytalanságot idéznek elő. Ezzel a szervezet arra hívja fel a figyelmünket, hogy jobban tesszük, ha ágyban maradunk és energiát takarítunk meg.) Bár az influenzás páciensek esetében emelkedett citokinszintet találtak, párhuzamosan a TLR-ek (toll-like receptors) csökkent szintjére lettek figyelmesek. Ezek az antigént felismerő sejtek aktiválják az immunsejteket, amennyiben mikrobák hatoltak be a szervezetbe.

Influenzaveszély. Eltérő reakciók
© AP
Míg néhány beteg sikeresen elkerüli a tetézett bajt, addig azok, akik elkapják, sokkal nehezebben lábalnak ki mind az influenzából, mind az új betegségből. Az immunrendszer "bénulása" lehet a magyarázat arra, hogy a gyerekek negyede, akik influenzában hunytak el, a vírust követő bakteriális felülfertőzésbe haltak bele.

A kutatási jelentésben, amely az amerikai immunológiai szaklap, a Journal of Leukocyte Biology hasábjain jelent meg, a szerzők azt írták: „az adatok azt mutatják, hogy a súlyos influenza legtöbb esete, amely előzőleg egészséges gyerekeket támadott meg, nem hozható kapcsolatba jellegzetes veleszületett immunológiai hiányossággal.” Azaz, bárki megfertőződhet, még a tökéletesen működő immunrendszerrel bírók is. Noha az eleve gyenge immunrendszerrel megáldottak fogékonyabbak a fertőzésekre, mindenki ki van téve az influenzavírus által okozott kockázatoknak.

A kutatás szerint az influenza jóval hatékonyabb kezeléséhez vezethet, ah tudjuk, mi is történik valójában az immunrendszerrel. Az eredmények által jobban megértjük a bakteriális fertőzések mechanizmusát is, amelyek vírusos megbetegedések során űtik fel a fejüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Influenzaábécé

Az influenzavírusok szinte minden gerinces fajt – a madarakon és a sertéseken kívül a lovakat, a rágcsálókat, a...

MTI Itthon

Új influenza: "lesznek halálesetek" hazánkban is - véli a miniszter

Nem kerülhető el, hogy Magyarországon is járványt okoz az új influenzavírus, ami még megbetegedést nem okozott hazánkban - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Ferihegyi repülőtéren, miután hazaérkezett az egészségügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásáról.

Medipress Plázs

Hamis influenza-gyógyszerekre figyelmeztet az Interpol

Hamisított influenza elleni gyógyszerekkel kapcsolatos figyelmeztetést adott ki az Interpol. A világ legnagyobb, 187 országban működő nemzetközi rendőrségi szervezete szerint a közeljövőben illegális, engedély nélküli influenza-gyógyszereket hirdető e-mailek jelenhetnek meg a világhálón.

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Remek új funkciót kapott a Gmail, de nem örülhet neki mindenki

Remek új funkciót kapott a Gmail, de nem örülhet neki mindenki

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában