szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két cég is jelezte Magyarországon, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust; a GenoID Kft. az amerikai járványügyi központ által kifejlesztett teszt elérhetővé válásáról tájékoztatott, míg a Diagon Kft. azt közölte, hogy felkészült a molekuláris gyorsteszt előállítására.

Magyarországon is elérhetővé vált az új típusú influenzavírus tesztje, amelyet az amerikai járványügyi központ fejlesztett ki - közölte Nyíri Miklós, a GenoID Kft. biotechnológiai társaság ügyvezető igazgatója.
   
A vizsgálat a legmodernebb molekuláris diagnosztikai eljárásokat alkalmazza, a technológiával nagy biztonsággal azonosítható az új típusú influenza akár már két óra alatt is - mondta el Nyírő Miklós, aki hozzátette: az eljárás annyiban jelent újdonságot, hogy kimutatható, nem egyéb, hanem az új típusú influenzavírus jelent meg a szervezetben.
   
A tesztet az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) fejlesztette ki, és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) sürgősséggel engedélyezte.
   
A szolgáltatás a GenoID Kft. és az Applied Biosystems Magyarország Kft. együttműködésében valósul meg, és a lakosság számára is lehetővé válik, hogy a GenoID laboratóriumában a tesztet elvégeztesse. A vizsgálat során torokváladékot vesznek és a teszt segítségével akár két óra alatt lehet eredmény. Egy vizsgálatért 9 ezer forintot kell fizetni.
   
A Diagon Kft. felkészült rá, hogy olyan molekuláris diagnosztikai gyorstesztet állítson elő a H1N1 vírus diagnosztizálására, amelynek segítségével a jelenlegi három nap helyett két óra alatt kimutatható a vírus. A cég jelenleg is rendelkezik hasonló vírusos megbetegedések hatékony szűrését lehetővé tévő világszínvonalú technológiával, hiszen száznál is több országba szállít a különböző kórokozók kimutatásához szükséges teszteket, illetve azok gyártását lehetővé tévő anyagokat.
   
Mint írták, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban tette közzé a H1N1 vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodikát, amely úgynevezett PCR analízist ír elő. Ez az eljárás a hagyományos mikrobiológiai módszerekhez képest jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt, és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát.
   
A Diagon felvette a kapcsolatot az Országos Epidemológiai Központtal. A gyorstesztek gyártása csak a tesztanyagok előállításának külső, független értékelése után következhet - írta közleményében a cég, hozzátéve, ideális esetben néhány hét alatt lezárulhat az engedélyezési eljárás. Ezt követően a Diagon képes lesz annyi tesztanyagot gyártani, amely egy járvány estén elég lehet Magyarország és néhány környező országok ellátásához.
   
Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, aki Magyarország képviseletében részt vett a WHO éves genfi közgyűlésén, telefonon elmondta: nyár közepére állhat a gyártók rendelkezésére az új típusú influenza elleni oltóanyag előállítása alapjául szolgáló vírus. Azt a vírust, amely ellen a vakcina kifejlesztése megkezdődhet, várhatóan május utolsó napjaira állítják elő laboratóriumokban, és a WHO június végén-július elején - a szükséges biztonsági ellenőrzések elvégzése után - bocsáthatja a tagországok rendelkezésére - mondta a politikus.
   
A WHO adatai szerint több mint 11 ezer ember kapta el az új vírust, és 86-an haltak bele a betegségbe. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kínai fűszernövénnyel az influenza ellen

Közel 30 százalékkal emelkedett a csillagánizs nagykereskedelmi ára Kínában, miután kiderült, hogy a dél-kínai Kuanghszi Csuang Autonóm Területről származó fűszernövényből készül az influenza kezelésére használt gyógyszer egyik alapvető összetevője.

hvg.hu Plázs

Megbénítja az immunrendszert az influenzavírus

A Pennsylvania-i Philadelphia Gyerekkórház legfrissebb tanulmánya szerint az influenzavírus instabillá teszi a szervezet védekezőrendszerét, szabaddá téve az utat más fertőzések előtt. A felfedezés időszerűen, hiszen a világ jelenleg is küzd az új, H1N1 vírus ellen. Végre megértheti az orvostudomány, miért halhatnak bele az influenzába egészséges emberek is.