szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok hazai utazó folyton külföldre vágyik, azt hiszik, csak a határon túl lesz...

©

Sok hazai utazó folyton külföldre vágyik, azt hiszik, csak a határon túl lesz igazán emlékezetes a nyaralás-pihenés. Persze bizonyos dolgokkal tényleg nem rendelkezik országunk, de a ki tudja, meddig tartó pénzügyi világválság alaposan megnyírbálhatja a világjáró terveket, ezért érdemes itthon is körülnézni. A felmérések azt mutatják, hogy az idén minden eddiginél több válaszadó kíván Magyarországon pihenni, ami a szállodák mellett a falusi turizmus szolgáltatóinak is fellendülést jelenthet.

Manapság a vidéki pihenés során már egyáltalán nem kell feladnunk igényeinket, a jó levegő, a szép környezet és az egyedi élmények mellé a szállodákra nem jellemző, intim hangulat is a miénk lehet. Egyre több a gyönyörűen felújított eredeti parasztház, ahol a tulajdonos nem csak szállást, de jófajta ételeket is biztosít a vendégeknek, a lovaglós, borozós, fesztiválos programokról nem is beszélve. Sokan nem gondolnák, de a gyerekeknek, különösen a városi kicsiknek, időnként jóval nagyobb élvezetet jelent a tyúkokat figyelni, nyuszikat simogatni vagy a malacok fülét vakagatni, mint múzeumokat járni vagy egy zsúfolt tengerparton tolongani.

©

Június 12 és 14 között, a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Hazajáró Hétvége keretében falusi szálláshelyek, boros-, bio- és kézműves porták, pálinkafőzdék, tájházak kínálnak kóstolót szolgáltatásaikból 20 százalékkal olcsóbban. Akik már régóta itthon keresik a boldogságot ismét megtalálhatják, akik pedig még sosem próbálták, most megtapasztalhatják, mit kínálnak a vidéki vendéglátók. Elvileg a hazajaro.hu weboldalon kereshetünk az akcióban résztvevő szolgálatók között, de a tapasztalatok alapján nem feltétlenül szerepel minden csatlakozott hely az adatbázisban, ezért érdemes a neten rákeresni és odatelefonálni, ha egy konkrét térségbe vágyunk.

Az utóbbi években létrejött a vidéki vendégházaknak egy olyan generációja, ahol a hagyomány és az értékmegőrzés a kényelemmel és az ízléssel párosulva egészen különleges hangulatú pihenési lehetőséget teremt. A kínálattal egyidőben az ügyfélkör is átalakulni látszik, a családi vagy baráti köröktől a bankárokig sokféle vendég megfordul a falvakban. “Néha egészen meglepő emberek, a kapcsolat során kiderül egyik-másik vendégrõl, hogy topmenedzser, bank, biztosító igazgatók, ilyen-olyan multicégek vezetői jönnek hozzánk, akikrõl azt gondoltuk volna, hogy csak 4-5 csillagos szállókba hajlandóak menni.” - mesélte Varjas Gabriella,  a Borostyán vendégházak gazdaasszonya, aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik már, hiszen három vendégházat is üzemeltet az ország különböző pontjain. 

©

“Nekem az eddigi évek alapján az a tapasztalatom, hogy van egy ilyen réteg, akik bár nyugodtan megengedhetik maguknak a wellness és sokcsillagos szállókat, a többnyire sokszáz szobás szállókomplexumok mellett vagy helyett kifejezetten keresik a színvonalas, különleges, egyedi hangulatú, és lehetőleg önállóan bérelhetõ házakat, ahol családjukkal, baráti társaságukkal csak maguk lehetnek, és nem kell sokszáz másik vendéggel 'osztozni' a téren. Ezért cserébe hajlandóak lemondani a szobapincérrõl és a hullámfürdõrõl is. Sokan szeretnek fõzni, grillezni, és persze igénybe veszik a segítséget, amit a faluban és a környéken megszervezhetõ programokban tudunk nyújtani, például borkóstolók, gyerekeknek kézmûves foglalkozás, csacsifogat, házhoz szállított kemencés ételek, házi rétes. Élvezik egy kis falu nyugalmát, a helyi emberek vendégszeretetét. A városi gyerekeknek hihetetlen nagy élmény a nagy kert, játszótér, a sokféle állat a faluban, hogy házi tejet ihatnak. Jellemző az is, hogy egyre több cég jön kisebb csapatokkal, elsõsõrban lazulósabb jellegű összejöveteleket szerveznek, de komolyabb elõadások is voltak már. Ők szintén 'unják' a drága konferenciaszállodákat, itt pedig egy szép helyen olcsóbban és jó programokat tudnak kipróbálni” - tette hozzá Varjas Gabriella.

-KM-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!