szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindannyian hallottunk már olyan - vélt - orvosi igazságokról, amelyek emberöltők óta tartják magukat. Fel sem merül bennünk, hogy van-e ezeknek a hiedelmeknek tudományos alapjuk. Egy új könyv ezeket járja körül.

Ne nyeld le a rágógumit című könyvében az Indiana Orvosi Egyetem két tanára a tisztánlátás végett igyekszik eloszlatni a legismertebb orvosi hiedelmeket, féligazságokat és a valótlanságokat. A szerzők által összeállított top 10-es listát a The News-Sentinel cikke alapján közöljük az alábbiakban. 

1. Méhcsípéskor ki kell szedni a fullánkot. Ha fullánkot látunk, nyomban ki akarjuk szedni. Ennek ellenére egy kísérlet, amelyben önkéntesek hagyták magukat megcsípni, azt találta, hogy a fullánk eltávolítása nem életbevágó, viszont az időtartam, amíg a fullánk benn maradt, fontos faktor volt a fájdalom csökkenésében.

Nemkívánt szőrzet. Nem befolyásolható
© sxc.hu
2. A borotválás eredményeképpen a szőrzet erősebb, sötétebb lesz, és gyorsabban nő. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy ez nem így van. A sarjadzó szőrszálak sötétebbnek tűnhetnek, de csak azért, mert a nap még nem szívta ki a színüket, és erősebbnek érezzük őket, mert a borotva letompítja a hegyüket. Idővel a szőrök vége elvékonyodik és kivilágosodik. Tudományosan megfogalmazva, a szőrzet elhalt részének borotvával történő eltávolítása semmilyen módon nem hat a szőr növekedésére vagy bármilyen más faktorára. Az emberi szőrzettel kapcsolatos tévhitekről itt olvashat.  

3. A citronellaolajos gyertyák hatékonyak a szúnyogriasztásban. Csakis annyira hatásosak, mint bármilyen más gyertya, amennyiben elég közel - néhány méternyire - ülünk hozzájuk. A legjobb megoldás, főként gyerekek esetében a DEET (dietil-toluamid), amelynek hatása tudományosan is bizonyított.

4. A medúzacsípést le kell pisilni. Nincs olyan kísérlet, amely bebizonyította volna, hogy a vizelet hatásosabb a sima víznél az apró tüskék eltávolításában. Egyetlen tanulmány állítja azt, hogy a hólyagmedúza csípésének kezelésekor a nagyon meleg víz enyhítheti a fájdalmat.

5. A mérgesszömörce-csípés fertőző. Ez csak akkor igaz, ha az érintett nem mosta le az érzékenységet okozó urushiol tartalmú növényi olajat a bőréről vagy ruházatáról. Amennyiben lemostuk magunkról a nyúlós olajat, és rendesen kimostuk a ruhánkat, nem adhatjuk át a csípést más embernek, és nem fertőzhetjük meg más testrészünket sem. Még akkor sem kell tartani a ragálytól, ha a bőrünk tele van nedvedző hólyagokkal.

6. Nyáron tartózkodjunk a majonéztartalmú ételektől. Ennek igazságalapja a múltban gyökerezik, amikor nyers tojás felhasználásával készítették a majonézt, ám a manapság boltban kapható készítmények biztonságosak, még akkor is, ha ki vannak nyomva a tubusból. Nincs bizonyított esete annak, hogy valaki bolti majonéztől lett beteg. A mosatlan, nyers zöldség ennél jóval nagyobb kockázatot rejt.

Mindennapi feketénk. Nem szárít ki
© sxc.hu
7. A koffeintartalmú italok kiszárítanak. Több mint húsz különböző tanulmány szerint, ha egyáltalán van, akkor is elhanyagolható a különbség a koffeintartalmú italokat fogyasztó és az ezeket mellőző kísérleti alanyok vizeletének mennyisége között.

8. A csecsemőknek nagy melegben vízre van szükségük. Valójában amíg a csecsemők nem esznek szilárd ételt, nincs szükségük vízre mindenáron, csupán anyatejre vagy tápszerre. A víz még talán ártalmas is lehet, hiszen a babák fejlődő veséi nem képesek megbirkózni az extra mennyiségű folyadékkal elég gyorsan, ezáltal egyensúlyhiány alakulhat ki szervezetükben a víz és a nátrium aránya között. 

9. A testhő nagy része a fejünkön át távozik. Mivel az újszülöttek feje - testükhöz képest - nagyobb, így az ő esetükben ez akár igaz is lehet. Testünk egyébként arról a részéről veszít hőmérsékletéből, ahonnan a hideg éri. Ha a fejünk védve van, ám a kezünk nem, a test hője onnan távozik.

10. Evés és úszás között legalább egy órát várni kell. Erre nincs egyértelmű bizonyíték. Egy nagy lakoma után a józan ész azt diktálja, ne menjünk azonnal futni, de az úszással kapcsolatban semmi nem követeli meg a várakozási időt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó