szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz - ismerteti az őssejtügy részleteit a csütörtöki Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy a helyszínen lefoglalt fecskendőkben és infúziókban azonban őssejtek helyett emberi fehérjét és sóoldatot találtak. Így könnyen lehet, hogy az őssejtet ígérők becsapták a pácienseiket.
   
A Népszabadság információi szerint a csoport médiaszereplései hívták fel a gyanús beavatkozásokra a rendőrség figyelmét, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy noha elvileg tilos, de mégis zajlik gyógyítás embrionális őssejtekkel. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly december óta gyűjtötte az információkat az őssejtterápiát végző csoportról.
   
Sarkadi Balázs akadémikus a lapnak azt mondta, hogy embrionális őssejteket a világon sehol nem alkalmaznak hivatalos gyógyításban, sőt, ezekkel egyelőre még a klinikai kísérletek előszobájáig sem jutottak el.
   
A Magyar Hírlap interjút közölt az ukrán-amerikai őssejtkutatóval, Yulij V. Baltaytis-szal, aki még az előtt - tavaly ősszel - nyilatkozott munkájáról a Magyar Hírlap felkérésére, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vette volna. Az írás szerint a professzor a világ több pontján sikerrel alkalmazta azokat a módszereket, amelyekre itthon hiába kért engedélyt. Főként a szívrohamon átesett páciensek gyógyításában ért el kimagasló eredményeket.
   
Baltaytis kutatómunkája a csernobili katasztrófa után kezdődött Ukrajnában. Az autoimmun és a rákos megbetegedéseknél már akkor sikerrel alkalmazta az őssejtterápiát. A világon elsőként ő gyógyított meg ugyanígy vastagbélgyulladásban szenvedő beteget. Pályafutása Ecuadorban folytatódott, ott sok betegnek hozták helyre a szívét a hivatalos szervek engedélyével. "A katolikusok is a keblükre öleltek, az egyházmegye főpásztora hálaadó szentmisét celebrált az orvoscsoportnak" - emlékezett vissza. A professzor azt mondta, nem adja fel, mert a mi "aranysejtünkkel" érhető el valódi áttörés a gyógyításban.
   
"A mi választásunk azokra az őssejtekre esett, amelyek a máj szöveteiből nyerhetők ki. A legtöbb őssejt 6-12 hetes korban a májban található. Saját fejlesztésű eljárással ki tudjuk nyerni őket a májból. Ilyen anyagok maradnak a tervezett magzatelhajtások után, és rögtön megjegyzem, hogy az abortusz procedúrája után fennmaradó biológiai +maradványok+ már senkinek nem kellenek, hulladéknak minősülnek. Ez az időszak nagyon fontos nekünk, mert az innen nyert őssejtek még nem tartalmaznak antigént, és emiatt egy másik szervezet nem fogadja őket ellenségként. Ezeket a sejteket tehát át tudjuk ültetni bármely más szervezetbe, nem érkezik rájuk immunválasz. Ez a mi aranysejtünk" - fogalmazott az őssejtkutató az interjúban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Embereken is tesztelhetik a látásromlás elleni őssejtterápiát

Biztonságosnak bizonyultak azok az állatkísérletek, amelyek során az időskori vaksághoz hasonló szemproblémákat embriókból származó őssejtekkel orvosolták. Ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) jóváhagyja, a következő hónapokban már embereken is tesztelhetik a metódust - írja a Technology Review.

HVG Tech

Őssejtkutatások: perek világszerte

Az emberi embriók tudományos célokra történő felhasználását nemcsak ideológiától fűtött tüntetések, hanem bírósági perek is kísérik világszerte.

MTI/hvg.hu Itthon

Fásy Ádám és egy ismert sebész is érintett az őssejt-beültetési ügyben

Egy budapesti egészségügyi intézmény területén és Kaposvárott fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítanak a rendőrök - közölte a rendőrség. A hvg.hu megtudta: az ügyben érintett cég vezetője egy ismert plasztikai sebész mellett Fásy Ádám televíziós producer is. A négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban