szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy sok felnőtt elképzelése szerint az a szép és egészséges gyerek, aki kövér, de már a gyerekkori súlytöbblet is érkárosítást okoz, emeli a vérnyomást és korai cukorbetegséghez vezethet.

Német kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.
 
A világ jómódú országaiban felnőttekre és gyerekekre egyaránt jellemző a túlzott kalória-bevitel, és ez mind több egészségügyi gondot okoz. Az is jellemző, hogy a fizikai tevékenység és mozgás viszont lényegesen csökkent: sokkal kevesebb kalóriát égetünk el, mint őseink, akik keményen dolgoztak. A túl sok kalória és a kevés mozgás fontos szerepet játszik a gyerekkori elhízás terjedésében.
   
Sandra Erbs és munkatársai előadásukban hangsúlyozták, hogy minden második kövér gyerekre jellemző az anyagcsere-tünetcsoport: a túlsúly, az emelkedő vérnyomás, az életkorhoz képest magasabb, "rossz" koleszterinvérszint és a kezdődő cukoranyagcsere-zavar. Ráadásul a súlytöbblet a csontokat, ízületeket ugyancsak megterheli, ezért a dundi gyerekek már akkor is keveset mozognak, ha szívesen tennék.
   
A német kutatók 80, átlagosan 12 éves, túlsúlyos gyerek vizsgálati adatait hasonlították össze 60, azonos korú, de karcsú gyermek mérési eredményeivel. Azt találták, hogy az elhízott gyerekek inzulinszintje megemelkedik, ami cukorbetegség előtti állapotnak felel meg.
   
A vérvizsgálat igazolta, hogy az egyébként még teljesen panaszmentes, kövér gyerekek "rossz" LDL-koleszterinszintje magasabb, a "jó" HDL-koleszterin viszont sokkal kisebb mennyiségben mutatható ki, mint a karcsú gyerekek csoportjában. A súlytöbblet napközben a vérnyomást is átlagosan 8-10 higanymilliméterrel megemelte.
   
Igen új, korszerű vizsgálat volt, hogy megnézték a gyerekek felkarján, az értágító nitrogén-monoxid kiváltotta véráramlás növekedésének mértékét. Ez modern, fájdalommentes mérési módszer, de fontos tájékoztatást ad a verőerek állapotáról. A 12 éves, kövér gyermekeknél az értágulás lehetősége olyan mértékben romlott, mint az idős, szívelégtelenségben szenvedő felnőttek esetében.
   
Az érműködés károsodása a súlytöbblettel arányosnak bizonyult: a legkövérebb gyerekek verőerei hasonlítottak a legjobban az idős betegek érrendszerére. Mind több tény szól amellett, hogy ha jót akarunk a gyerekeknek, vigyáznunk kell a testsúlyukra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Megdöbbentően sok az elhízott gyerek hazánkban - mi a megoldás?

Kétségbeejtő mértékű a gyerekek elhízása hazánkban. A helyes táplálkozás mellett azonban a lelkiismeretes szülőknek arra is oda kell figyelnie, hogy milyen környezeti hatások érik csemetéiket. Egy egészségvédő rendezvényen három szakértő is elmondta a témával kapcsolatos meglátásait, jótanácsait.

hvg.hu Plázs

Edzéstervek: elkerülhető a hasi elhízás

Az életkor előrehaladtával élettani, testalkati változások sorozatával vagyunk kénytelenek szembenézni. Ahogyan mennek az évek, úgy csökken az izomtömeg és nő a test zsírtartalma, amely a megváltozott hormonszinteknek tudható be. Negyven év felett már sokkal jobban oda kell figyelni az elfogyasztott ételek mennyiségére és minőségére, valamint a rendszeres testedzésre a normál testsúly, lapos has elérése, illetve megőrzése érdekében.

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját