szerző:
hvg.hu

Álmában akarta megölni sógorát állítólag egy Somogy megyei fiatalember. Az áldozat éjjel arra ébredt, hogy sógora a mellkasán térdel, és egy késsel nyakon szúrja. Az elkövető ügyvédje azzal védekezik, hogy védence nem volt beszámítható, mivel alvajáró. A hvg.hu által megkérdezett pszichiáter szerint nagyon ritkán, de előfordulhatnak erőszakos cselekedetek a felébredési zavarban szenvedőknél.

"Arra ébredtem fel, hogy egy iszonyatosan éles, erős fájdalom hatol a nyakamba. Az első pillanatokban nem tudtam, hogy ő az” – idézte fel a történteket az áldozat immár a bíróságon. Egy buli után ugyanis egy szobában aludt a két férfi, ekkor került sor a támadásra. Az áldozat édesanyja halotta meg a dulakodást, ő sietett fia segítségére, lerángatva róla az alvajárót, de akkor már - mint mondta - minden véres volt.

Az elkövetőt azóta a budapesti Igazságügyi Elmemegfigyelő Intézetben tartják, a fiú kényszergyógyítását ugyanis a büntetőeljárás végéig fenntartják; az ügyben októberben várható ítélet. A tárgyalás folyamatába bevont szakértők szerint ezt a betegséget nem lehet megjátszani. Ugyan CT, és röntgenvizsgálatokkal nem lehet kimutatni az agyi eltéréseket, a betegség meglétét azonban kétségtelennek tartják a vádlottnál. Ráadásul a támadónál sikerült agyi eltéréseket is diagnosztizálni, ezt be is mutatták egy regensburgi szakmai konferencián. 

Erőszakos alvajárás. Ritkán, de megtörténhet
© Stiller Ákos
"Az eddigi szakvélemények alapján a büntetőjognak nincs eszköze büntetéssel, vagy intézkedéssel sújtani. A fiatalembert úgy kell tekintetni, hogy nem büntethető” - idézte Fóris Kálmán ügyvédet a Tények, hozzátéve: a fiú aludt, amikor késsel a barátjára támadt. Az elmeorvosi szakértők szerint valószínűleg rosszat álmodhatott, és az álma folytatásaként ragadott kést. A megtámadott fiú családja viszont nem fogadja el a szakvéleményt. Szerintük csak megjátszotta a betegséget a fiú.

Molnár Károly pszichiáter szerint a szóban forgó alvászavar, pontosabban felébredési zavar (szomnambulizmus) 6-12 éves korban gyakoribb. Ekkor 12 százalékos az előfordulási esélye, míg a felnőtteknél 2-5 százalékra teszik a kór előfordulását. Feltételezések szerint az alvajárás azért gyakoribb gyermekkorban, mert az agy fejlődésével hozható kapcsolatba.

Az alvás normális esetben gátolja a mozgásokat, az alvajárók esetében azonban hiányzik az agy ezen működése, ezért az alvajárók alvás közben is képesek mozogni. Nem egyértelmű, kik hajlamosak az alvajárásra, de az alváshiány és a szorongás is kiválthatja.

"Az alvás ciklusokban zajlik, a mélyalvás fázisában egy részleges felriadás történik, amikor az agy még nem ébredt fel teljesen. Ekkor a páciensek előbb felülnek, artikulátlanul beszélnek, majd fölkelnek, és kimért mozgásokkal elkezdenek mászkálni, elsősorban a hálószobába. De néha ennél távolabb is merészkedhetnek, anélkül, hogy tudatuknál lennének" - magyarázta a hvg.hu-nak Molnár Károly. Mint mondja, általában nem tanácsos felébreszteni őket, fölösleges riadalmat okozunk, s amúgy sem emlékeznek a történtekre. 

A már említett esetre reagálva a pszichológus elmondta, ellőfordulhatnak erőszakos cselekedetek alvajáráskor, ám ez annyira ritka, hogy statisztikailag sem mutatható ki. Ő személyesen csak egy, a mostanihoz hasonló esetről tud, amelyet 1992-ben publikáltak egy brit szakmai lapban. Ebben az esetben az alvó fiatalember többször megszurkálta feleségét, majd vízbe fojtotta.  Az ilyen állapotban elkövetett erőszakos cselekedetek - általában fojtogatják hálótársukat, vagy szexuálisan közelednek - mindenképpen a személyiséggel vannak összefüggésben, s leginkább azoknál fordul elő, akiknek problémáik vannak érzelmeik, indulataik kezelésével.

Az általunk megkérdezett pszichiáter azt sem tartja kizártnak, hogy a gyanúsított csak színlelte az esetet. Ez esetben egy előre megtervezett bűncselekményről lehet szó, s az illető ismerhette ezt az állapotot. Az igazság kiderítése igazságügyi szakértők dolga lesz, pszichiáter, alvási, illetve bűnügyi szakemberek bevonásával. A jelenleg elérhető eljárásokkal - különféle műszerekkel, alváslaborokban szinte az összes körülmény feltérképezhető, kideríthető, hajlamos-e az illető az alvajárásra -, s nagy valószínűséggel bizonyítható a vádlott ártatlansága.

Az esetet némileg árnyalja az a tény, hogy miközben a gyanúsított ügyvédje azt nyilatkozta: a szurkálás a felébresztés után történt, mintegy folytatása lehetett egy rossz álomnak, a klinikai tapasztalatok azt mutatják, ha felébresztjük a pácienst, az rögtön magához tér, nincsenek "ködös percek". 
 
Az alvászavar ezen formája amúgy kezelhető. Gyógyszeres terápiával - általában nyugtató szerekkel, antidepresszánsokkal - az alvás normál folyamatát tudják helyreállítani, míg pszichoterápiás kezeléssel a személyiséget tudják feltárni. Mindig az adott eset függvényében kell dönteni arról, szükség van-e kezelésre. Mert többségében békés esetekről van szó, nem az alvajárától kell félni, hanem őt megvédeni az esetleges balesetektől, akár életveszélytől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Medipress Plázs

Matematikai megoldás az alvászavarokra

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem egyik kutatója új módszert fejlesztett ki a gyermekek alvás közbeni légzésének vizsgálatára. A módszer a remények szerint később felnőttek esetében is alkalmazható lesz.

hvg.hu Tech

Saját agyukat támadják meg az alvászavarban szenvedők

Bizonyítékot találtak a Stanford Egyetem tudósai arra, hogy kapcsolat van a narkolepszia és az immunrendszer között, adta hírül a Science News. Az Emmanuel Mignot alváskutató által vezetett csoport a Nature Genetics szaklapban számolt be új felfedezésükről.

Medipress Plázs

Mit tehetünk az alvászavarok ellen?

Előfordul, hogy a nyaralásunk alatt jobban alszunk, s azt kívánjuk, bárcsak mindig ilyen jól tudnánk pihenni. A German Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) szerint nem csak az segíthet a jobb alvásban, ha a hátunk mögött hagyjuk mindennapi gondjainkat. A megfelelő alvási szokások egész évre biztosíthatják nyugodt álmunkat.

MTI Plázs

Az alvászavar növeli az öngyilkossági kockázatot

A krónikus alvászavarral élő emberek többet gondolnak öngyilkosságra, és nagyobb valószínűséggel próbálják is meg - közölték szerdán a Pszichiátriai Világtársaság firenzei kongresszusán.

Igazi fotókon csípték nyakon a Huawei titokzatos harmadik telefonját

Igazi fotókon csípték nyakon a Huawei titokzatos harmadik telefonját

Magyarul üzentek a holland tévében: „Ugorj le az Orbán-vonatról, amely a semmiből a semmibe tart”

Magyarul üzentek a holland tévében: „Ugorj le az Orbán-vonatról, amely a semmiből a semmibe tart”

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Megnézte az Aranyélet utolsó évadát? És tud már levegőt venni?

Megnézte az Aranyélet utolsó évadát? És tud már levegőt venni?