szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb légitársaság oldalán (vagy akár nagyobb utazási...

Vajon minden helyesen van írva rajta?
©
A legtöbb légitársaság oldalán (vagy akár nagyobb utazási portálokon) lehetőségünk van online jegyfoglalásra. A rendszer időt és pénzt hivatott spórolni, de ha véletlenül egyetlen hibát is ejtünk a formanyomtatvány kitöltése során, akkor bizony nagy bajban vagyunk. Vagy hívhatunk egy - általában emelt díjas - telefonszámot, ahol jó esetben találkozunk is ügyintézővel, és súlyos percdíjakért rábízhatjuk magunkat az illető jóindulatára, vagy újrafoglalhatjuk a jegyeket a neten keresztül, amiért ismét pénzt kér majd el a rendszer. Az egyszer már elküldött foglalás ugyanis a legtöbb esetben szent és sérthetetlen, és ha hibázunk, annak ára van.

A Times Online  törte meg a csendet nemrég ebben a kérdésben, személyes érintettség okán, ugyanis a magazin egyik írója egy félresikerült legénybúcsú miatt 826 fontot (vagyis kb. 246 ezer forintot) hagyott az egyik légitársaság zsebében. Annyi történt csupán, hogy Budapest helyett Bukarestet adta meg úti célként, és hét ember esetében kellett újrafoglalni a jegyet emiatt a kínos félreértés miatt. Persze mi magyarok ilyenkor jogosnak gondoljuk a büntetést - hiszen egyikünk sem szereti, ha a két fővárost összekeverik a külföldiek -, azért ez az összeg már erős túlzásnak tűnik, már csak azért is, mert gyakorlatilag semmilyen érdemi változás nem történt a rendszerben, nem mondtak le foglalást, és nem vettek új helyet sem. Csupán egy kellemetlen hiba miatt kellett újra foglalási díjat fizetni.

Elég egyetlen elütés...
©
A Times tehát vette a fáradtságot, kérdezgetni kezdett az online jegyfoglalások ügyében, és nagyon hamar kiderült, hogy nem csak ők tartják fontosnak ezt a kérdést. Az Air Transport Users Council (AUC) nevű szervezet már hosszú ideje igyekszik küzdeni a légitársaságok nem túl fogyasztóbarát magatartása ellen, több-kevesebb sikerrel. Csak az elmúlt 12 hónapban több mint 1000 panasz érkezet hozzájuk felháborodott utasoktól, 41 százalékkal több, mint az előző év során. A probléma pedig minden esetben adott: egy emberi hiba miatt az utasnak kell ráfizetnie, a légitársaságok pedig egész egyszerűen lenyelik a díjakat.

Bár a hivatalos álláspont szerint nincs extra profitja a légitársaságoknak az online rendelések hibáiból, az AUC szerint átlagosan 4-500 fontot (tehát akár 150 ezer forintot) is kivehetnek a zsebünkből, ha nem vigyázunk. De még egy telefonos segélykérés is súlyos pénzekbe kerülhet a várakozási idővel, a bonyolult gépesített menürendszerekkel és az ügyintéző hangulatfüggő együttműködési faktorával számolva. 

Az AUC szerint nem etikus az ügyfeleket büntetni emberi mulasztás miatt, már csak azért sem, mert a légitársaságokat nem éri kár egy újrafoglalás esetében (hiszen csak egy rosszul írt név, vagy dátum miatt újra kell gépelni a nyomtatványt), nem veszítenek el egyetlen helyet sem, csupán lehetőséget kellene biztosítani, hogy az utas maga javítsa az által elkövetett hibát. Ráadásul egyetlen online rendszer sem tökéletes, gyakran változik, és nem lehet elvárni a felhasználóktól, hogy naprakészek legyenek a weboldalak kezelését illetően, vagy kezeljék az esetlegesen felmerülő technikai problémákat. 
Ha hibázunk, komoly kihívások várnak
©

"Ezek a hibák túl sokba kerülnek az utasoknak, és indokolatlan profitot termelnek a légitársaságoknak" - nyilatkozta James Freemantle, az AUC szóvivője, aki azt is elmondta, hogy szervezete már nyilvánosan is megkeresett nyolc nagyobb légitársaságot, amelyben nagyobb rugalmasságra szólította fel a cégeket ebben a kérdésben. "Azt gondoljuk, hogy nem szabad az utasokkal megfizettetni ezeket a hibákat, és szerencsére a légitársaságok is pozitív válaszokat adtak ebben a kérdésben" - tette hozzá.

Az easyJet például már régóta 24 órás türelmi időt ad utasainak online jegyfoglalás után, így bármikor szabadon módosíthatják, vagy akár le is mondhatják a rendelést, anélkül, hogy ezért külön kellene fizetniük. Az AUC akciója után ezt a Bmi és a Virgin is bevezette. A British Airways ugyan nem változtatott a szerződési feltételeken, de több utas beszámolója szerint készségesen álltak az ügyfelek rendelkezésére minden problémás esetben, és szintén egy napos türelmi időt biztosítottak, holott ez nem volt kötelességük a szabályok értelmében. 

Az AUC azt szeretné elérni a jövőben, hogy a 24 órás türelmi idő minden utast megillessen, függetlenül attól, hogy milyen légitársaságnál foglal jegyet az interneten keresztül. Ugyanis a hiba most túl sokba kerül, és gyakran óriási felhajtást kell csapnunk egyetlen elütés, vagy rosszul beírt dátum miatt.

-NB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat