szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hova menjünk, mit érdemes megnézni, hogyan jutunk el oda, hol szálljunk meg?

©

Hova menjünk, mit érdemes megnézni, hogyan jutunk el oda, hol szálljunk meg? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az internetről, ráadásul a legtöbbször a kiválasztott szállást, repülő vagy hajójegyet online meg is rendelhetjük.

Segítség autós utazás tervezéséhez
Az online útvonaltervezők közül elsősorban a Google Maps Direction szolgáltatását ajánljuk. Ennél nincs más dolgunk, mint megadni a kiindulási és cél állomást, illetve kiválasztani, hogy  autóval szeretnék közlekedni. Rövidebb városnéző séták tervezésénél választhatjuk a gyalogos tervezést is. Az eredményül kapott útvonalat láthatjuk a térképen és részletes szöveges útitervet is kapunk, ami még azt is mutatja, hol vannak fizetős szakaszok az úton. A nyomvonal vég- és köztes pontjait az egérrel tetszőlegesen módosíthatjuk, az útiterv ennek megfelelően azonnal frissül. A térképet és a leírást ki is nyomtathatjuk és magunkkal vihetjük az útra. 

©

A Google általános tervezőjénél több szolgáltatást nyújt és kifejezetten az utazásokhoz előkészítéséhez használható a kevésbé ismert Map24. A magyar nyelven is elérhető oldalon is meg kell adni merre és hova szeretnénk menni. 

Választhatunk sík és térbeli nézet között, grafikonon láthatjuk a szintkülönbségeket. A térképen az útvonal mellet kis ikonok jelölik a szálláshelyeket, amikre kattintva akár az online szállásrendelést is elintézhetjük. 

Az útvonalak egyes pontjaihoz úgynevezett csatornákat is találunk, amik a környék szállodáit, turista látványosságait és sebességmérő kameráit mutatja. Ez utóbbiaknál leolvashatjuk, hol milyen sebesség korlátozás van az adott ponton és melyik irányba néznek a kamerák. A Map24 legtöbb szolgáltatását utazás közben is élvezhetjük, mert ingyenesen letölthető a PDA-kon és okos telefonokon futó változata. 

©

Repülők, vonatok, vagy akár hajók is...
Ha nem saját gépkocsival utazunk, akkor a legolcsóbb repülő vagy hajójegyeket is az interneten keresztül tudjuk lefoglalni, megrendelni. Egy kereső programmal és az “online repülőjegy” kifejezéssel több ilyen szolgáltatást kínáló weboldalt lehet találni. Ilyenek például a  hazaiak közül: www.terminala.hu, www.repjegy.hu, www.pelikan.hu, www.repulj.hu, www.onlinerepulojegy.hu, www.repulojegy.hu, www.paravion.hu

Mivel a legtöbb ugyanazt a nemzetközi adatbázist használja, ezért az utazás és saját adataink megadása után ugyanazokat a találatokat fogjuk kapni. Különbség legfeljebb néhány speciális, online kedvezményben lehet, illetve olyan kiegészítő szolgáltatásokban, amelyek azt is megmondják, hogy az általunk kiválasztott időpontok kis módosítása mennyivel csökkentheti a jegyárakat. Ezeken az oldalakon általában hajó- és kompjegyeket is lehet vásárolni. 

©

Biztosítás egy kattintásra
Az indulás előtt már csak egy fontos dolog van hátra: a biztosítás megkötése. A legjobban ilyenkor is az online válogatással és kötéssel járunk. A repülőjegyekhez hasonlóan biztosítást is sok weboldalon köthetünk, de ezek legtöbbje is ugyanabból  az adatbázisból dolgozik. így az ajánlatok itt sem sokban térnek el. (www.biztositasonline24.hu, www.ebizt.hu, www.netrisk.hu, www.biztositas.hu) A biztosítások megkötéséhez meg kell adnunk az utasok adatait, majd online fizetés után elektronikus levélben kapjuk meg a kötvényt. Egyetlen dologra érdemes odafigyelni, az online biztosítások leghamarabb csak a kötést követő nap nulla órájától lépnek életbe.

Mit vigyünk magunkkal?   
Az utazás előkészítéséhez az is hozzátartozik, hogy megtervezzük, mit viszünk magunkkal. A csomagolás általában az utazás megszervezésénél is nagyobb feladatot jelent. Sokan listát készítenek, nehogy valami kimaradjon a bőröndből vagy a hátizsákból. Az úticsomag elkészítéséhez nyújt segítséget a The Universal Packing List oldal. Egy részletes kérdőíven kell megadni többek között, mikor, hány napra és hova utazunk, milyen hőmérséklet szokott ott lenni, utazik-e velünk gyermek, milyen szállásunk lesz, mit fogunk csinálni, magunk fogunk-e főzni, vagy, hogy lesz-e lehetőség ruháink mosására. Ezután a rendszer egy részletes listát generál, miket kell betenni a csomagjainkba. Ez a lista még olyan apróságokat is tartalmaz, mint elem a fényképezőgépbe vagy töltő a mobiltelefonhoz. Ráadásul azt is elolvashatjuk, mit  nem szabad elfelejteni az indulás előtt, például háziállatainkat megetetni, hitelkártyánk PIN kódját meg- vagy feljegyezni és térképeket beszerezni. A lista természetesen saját belátásunk szerint módosítható, de egy kiindulási alapnak tökéletes.

-GyL-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!