szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néha az egyszerű ötletek is előreviszik az orvostudományt, legutóbb azt fedezték fel, hogy a vas erősíti a beteg szívet és javítja a szívbetegek életminőségét. A berlini egyetemi klinika, a Charité kutatóinak nemzetközi szakmai körökben is figyelmet keltett eredményeiről két német hetilap, a Die Zeit és a Focus magazin online kiadásai is beszámoltak.

Az új módszer bizonyára sok emberen segíthet. A vashiány számos súlyos betegséggel összefügghet, rákos, tüdő- vagy vesebántalmakban szenvedőknél gyakran krónikus vérszegénységhez, anémiához vezet. Az anémiás beteg szervezet kevés vörösvértestet és hemoglobint állít elő, ami általános gyengeséget, légszomjat, fejfájást, ájulást és álmatlanságot is okozhat. Az intravénás vaspótlást korábban csak más betegségek gyógyításánál alkalmazták, a szívgyógyászatban a világon először a berlini Charité orvoskutatói tesztelték.

A vérbe juttatott vaskészítménnyel néhány hét elmúltával szívbetegek nagyobb csoportjánál a közérzet és a teljesítőképesség javulását sikerült elérni. A kísérletben 11 ország 75 klinikáján 459 olyan enyhébb vagy közepes mértékű, a szív gyengébb pumpafunkciójával együttjáró szívelégtelenségben szenvedő beteg vett részt, akinél egyidejűleg vashiányt is megállapítottak. A kutatók becslése szerint a hasonló szívpanaszokban szenvedők közül minden negyedik beteg még ha kis mértékben is, de vashiányos vérszegény. A kísérleti betegek kétharmada folyamatosan növekvő, de rendszeres időközönként vaskészítményt, egyharmaduk pedig egyszerű sóoldatot kapott.

Négy hét elteltével már jelentős változásokat figyeltek meg. „Nem számítottunk ilyen gyors javulásra” – ismerte el a kutatásvezető Stefan Anker. Hat hónap elteltével a betegek új erőre kaptak, az első csoport fele (50 százaléka), a kontrollcsoport tagjainak egyharmada (27 százaléka) számolt be lényegesen jobb közérzetről. Az első csoport tagjainál enyhültek a fulladásos panaszok, a légszomj, és egy hat perces kocogás során átlag 35 méterrel nagyobb távolságra jutottak, mint placebócsoportos betegtársaik.

Kiderült, hogy a vaskészítmény azokon a betegeken is segített, akiknél a vashiány nem okozott vérszegénységet. A kutató szerint ez azzal magyarázható, hogy az anyagcserefolyamatokban rendkívül bonyolult szerepet betöltő vas több feladatot is ellát a szervezetünkben. Hiánya nemcsak a vér oxigénszállítását nehezíti meg, hanem az izomsejtek energiatermelését is.

A kardiológus valamennyi szívbetegnek javasolja, igazolt vashiánya esetén kérdezze meg szakorvosát egy esetleges intravénás vaspótlás lehetőségéről. A felhasznált vaskészítmény forgalomba hozatalát Németországban és néhány más országban már engedélyezték.

A tanulmány a New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való