szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a magyarok közel fele – saját bevallása szerint – egyáltalán nem fogyaszt szeszes italt, becslések szerint félmillió alkoholista nem tud szabadulni káros szenvedélyétől. Más okok miatt nyúlnak a pohárért a férfiak, és egyéb problémákkal magyarázható a női részegeskedés. Kiút minden esetben van, feltéve, hogy a beteg is ezt akarja.

Miközben senki sem vitatja az alkoholizmus romboló hatásait, egészségügyi kockázatait, addig több kutatás a mértékletes iszogatás előnyeit igyekszik bizonyítani. Leginkább a vörösbort ruházzák fel pozitív tulajdonságokkal, hangsúlyozva, hogy a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a nőknél és férfiaknál is csökkentheti a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Meggátolja ugyanis a káros hatású koleszterin (LDL) lerakódását az érfalakon. Nőknél egy, míg férfiaknál két pohár bor, esetleg sör az, aminek az elfogyasztásával ki is merítettük az egészségügyi szempontból ártalmatlan napi mennyiséget. Az eltérő mennyiség oka, hogy a gyengébb nem érzékenyebben reagál az italra, a hölgyek szervezete lassabban bontja le az alkoholt, mert esetükben kevésbé aktív az alkoholdehidrogenáz nevű enzim. Így náluk kevesebb ital is károsíthatja a májat, a központi idegrendszert, illetve a szívet.

Ha kíváncsi a cikk folytatására, kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja