szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Figyelni kell az élelmiszerek csomagolásán föltüntetett táplálék-kiegészítőkre, de ezek használatának teljes megszüntetése veszélyes volna: ide tartoznak ugyanis az ételekhez hozzáadott, létfontosságú vitaminok is. A táplálékkiegészítőkről az Európai Unió szakfolyóirata, a Food Today közölt figyelemreméltó cikket.

Magyarországon is mind többen böngészik az élelmiszerek csomagolásán az összetételt, kalóriatartalmat és a gyártás során hozzáadott táplálékkiegészítők listáját. Sokan az E-számok olvastán kifakadnak, hogy ezeknek az élelmiszeriparban alkalmazott mesterséges anyagoknak a használatát be kellene tiltani. Úgy vélik, ezek ártalmasak, megrövidítik  életünket: valószínűleg fogyasztásuk miatt jelennek meg a súlyos betegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a szívinfarktus.
   
Meggondolatlan feltételezés: elég arra gondolni, hogy akár csak száz éve, amikor "E" anyagokat még nem tettek az ételekbe, átlagosan meddig éltek az emberek. Mai életkilátásunk az akkorinak legalább kétszerese.  Az "E" azt jelenti, hogy az ételekben természetes úton nem létező, az ennivaló minőségét, ízét, színét, eltarthatóságát növelő, javító szert az Európai Unió laboratóriumaiban gondosan megvizsgálták és az illetékes szakemberek az engedélyezett mennyiségben biztosan ártalmatlannak tartják. 
   
Az "E" melletti szám az anyag jele. Az első száz szám az ételek színét, megjelenését javító szereket jelzi. Ha meggondoljuk, hogy például az E 140 nem más, mint a klorofill, ami természetes formájában is a zöldségek alapvető színét adja, csak hozzáadásával az élelmiszeripart hozzásegíti a készítmények természetesebb megjelenéséhez, talán nem riadunk meg annak a csomagolásnak a tartalmán, amely ezt a jelzést hordozza.
   
A 300-as számsor antioxidánsokat jelent. Az oxidáció a zöldségek, gyümölcsök minőségi romlásának egyik fő oka. Amikor az almaszeletek, a salátalevelek állás közben megbarnulnak, oxidáció megy végbe, és ezzel nem csupán megjelenésük, hanem minőségük is romlik. Amikor tehát a fölvágott almát megcitromozzuk, magas színvonalú, tudományos tevékenységet folytatunk. Az alma nem barnul meg, mert erélyes antioxidánssal az oxidációt megakadályozzuk. A citromban található antioxidáns létfontosságú anyag: C-vitamin. Táplálék-kiegészítőként ennek jelzése az élelmiszerek csomagolásán: E 300.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!