szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hormonális okból, tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem - állítják német kutatók.

Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemük ég, kipirosodik, este hamar elfárad, reggelre összeragad. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát. 
   
Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetű. A kor előrehaladtával ugyanis mind a férfiak, mind a nők kevesebb tesztoszteront termelnek. Kísérletekkel sikerült rávilágítani, hogy a férfi nemi hormonok közvetlen hatást gyakorolnak a könnymirigyekre, és serkentik a könnyképződést - magyarázta Christian Ohrloff professzor, a frankfurti egyetemi szemészeti klinika igazgatója a DZKF német klinikai folyóirat szerint. 
   
A férfi nemi hormon hiánya ezen kívül az úgynevezett Meibom-mirigyek működését is megzavarja. Ezek a szemhéj belső felületén helyezkednek el, és olajos váladékot bocsátanak a szemrésbe. A nedv minden egyes szemrebbenéssel szétoszlik a szemfelületen elterülő könnyrétegen, megakadályozván annak idő előtti elpárolgását. 
   
A Német Oftalmológiai Társaság (DOG) szerint egy amerikai tanulmány utal arra, hogy tesztoszteronos balzsamokkal lehetne fokozni a könny és a Meibom-mirigy által termelt olaj előállítását. Az efféle balzsamok bevezetése előtt azonban meg kell vizsgálni a tényleges hasznukat - hangsúlyozta Ohrloff, aki a DOG elnöke is. A mesterséges tesztoszteron-adagolás ugyanis - még balzsam formájában is - megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!