szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind több hasznot jelent az amerikai férfiaknak, ha rászánják magukat a házasságkötésre, mivel a nők egyre képzettebbek, és sokkal jobban keresnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt - derült ki egy kedden ismertetett felmérésből.

A Pew Research Center szakemberei az 1970 és napjaink közötti eltéréseket kutatták a nők képzettsége és keresete terén. A felmérésből kiderült, hogy az utóbbi negyven évben a nők az iskolázottságot és a fizetés növekedését illetően is megelőzték a férfiakat. Adatok szerint ma már sok olyan férfi él házasságban, akinek a neje magasabban képzett, és többet is keres nála.
   
"Gazdasági szempontokból nézve ezek a trendek hozzájárultak a nemek klasszikus szerepének felcserélődéséhez" - fogalmaztak a tanulmány szerzői, Richard Fry és D'Vera Cohn. Korábban viszonylag kevés nő dolgozott, így a házasság inkább az ő gazdasági helyzetüket javította, mint a férfiakét. Az utóbbi évtizedekben azonban a férfiak is egyre nagyobb hasznot húznak a házasságból. 
   
Véleményüket a szakemberek azzal támasztják alá, hogy míg 1970 és 2007 között a házas nők és férfiak - illetve az egyedülálló nők - egy háztartásra számított bevétele 60 százalékkal nőtt, addig az egyedülálló férfiaké 16 százalékkal csökkent. 
   
A felmérés 30 és 44 év közötti amerikai nők és férfiak részvételével készült. Mint kiderült, ebben a korosztályban - a történelem folyamán először - több a diplomás nő, mint férfi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!