szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban évente elvégzett mellkasröntgenek közül közel 150 ezer kóros eltérést mutat, azonban a betegek 25 százaléka a későbbi sebészi feltárás során csak jóindulatú elváltozás mutatható ki. Így óriási előrelépést jelentene egy olyan vizsgálat, amellyel műtét nélkül kiszűrhetők a rosszindulatú daganatok.

Egy, a tüdőrák molekuláris hátteréről szóló konferencián elhangzott előadás arról számolt be, hogy Steven Dubinett, a California Egyetem tüdőrákkutató programjának igazgatója és munkatársai a tüdőrák lehetséges biomarkereiből sikerült negyvenet összegyűjteniük. Ezeket korábbi vizsgálatok alapján határoztak meg 90 tüdőrákos és 56 dohányosnál; akiknél nagyobb a kockázat a daganat kialakulására.

„A tüdőben észlelt elváltozás diagnosztizálása igen nehéz, a képalkotó vizsgálati eredmény alátámasztása  invazív beavatkozásokat - mint például a biopszia – igényel” - mondta Dubinett, hozzátéve, ezt szeretnék kiküszöbölni. A vérvizsgálat gyakorlatban való használatára valószínű, hogy még évekeig kell várni, de az a tény, hogy a 40 biomarkeréből 21 szignifikánsan eltért az  vizsgált betegeknél (nem kissejtes tüdőrákban szenvedőknél) és a kontroll személyeknél, ígéretessé teszi ezt a fajta tesztet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!